Salih amel kavramı İslam’ın temel prensiplerinden biridir ve Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette geçmektedir. Salih amel, doğru niyetleri ve Allah’ın rızasını gözeterek yapılan iyi ve hayırlı işlerdir. Bu ameller, kişinin dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamak için önemlidir.
Kur’an’da Salih amel ile ilgili olarak birçok ayet bulunmaktadır. Bu ayetlerde salih amel yapmanın önemi ve faydaları vurgulanmaktadır. Örneğin, “Kim salih amel işlerse, kadını da müminse, işte onları, içinde ebedî kalacakları cennetlere koyarız” (16:97) ayeti, salih amellerin cennetin anahtarı olduğunu belirtmektedir. Salih ameller, kişinin ahiret mutluluğunu sağlamanın yanı sıra dünya hayatında da manevi huzur ve başarı getirmektedir.
Diğer bir ayette ise “Kurtuluşa erenler, inananlar olup, salih amel işleyen ve birbirine hakkı tavsiye edenlerdir.” (103:3) ifadesi yer almaktadır. Salih amel işleyenler, kendi mutluluğunun yanı sıra topluma da fayda sağlamakta ve insanlar arasında birlik ve beraberliği sağlamaktadır.
Salih amel yapmak, sadece ibadet etmekle sınırlı değildir. İnsanlara iyilik yapmak, zulme karşı çıkmak, yardıma muhtaçlara destek olmak gibi her türlü iyi davranış salih amellere örnek olarak gösterilebilir. Salih amel işlemek için de samimi bir niyet ve istek gerekmektedir. İçtenlikle yapılan her iyi iş, salih amel olarak kabul edilmektedir.
Sonuç olarak, Salih amel İslam’ın en önemli kavramlarından biridir ve Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette geçmektedir. Bu ameller, kişinin dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamak için önemlidir. Salih amel yapmak, sadece ibadet etmekle sınırlı değildir, aynı zamanda topluma fayda sağlamak ve insanlar arasında birlik ve beraberlik oluşturmak için de önemlidir. Her türlü iyi davranış, samimi bir niyetle yapılan her iş salih amel olarak kabul edilmektedir. Hedefimiz, salih amellerle dolu bir yaşam sürerek Allah’ın rızasını kazanmak ve cennetin anahtarını elde etmektir.
Bakara Suresi, 277. ayet: İman edip güzel amellerde bulunanlar, namazı dosdoğru kılanlar ve zekatı verenler; şüphesiz onların ecirleri Rablerinin Katındadır. Onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır.
Salih amel Kur’an’da “Allah’a ibadet” olarak da tesbit edilmiştir (Kehf, 18/110). Bu kapsamda, bedeni ibadetlerden namaz ve oruç, mali ibadetlerden zekât ve sadaka, hem bedeni ve hem de mali bir ibadet olan hac ibadeti de birer salih ameldir (Aydın, 1981:199).25 Ara 2020
Hangi amellerin “salih amel” olduğu hususunda Kuran’a baktığımızda, Allah rızasına uygun olan her türlü söz, fiiller, ibadet ve iyiliklerin “salih amel” olduğunu görmekteyiz.3 Kas 2021
Sâlih kavramı hadislerde de “iyi, hayırlı, erdemli, doğru, din ve dünya için faydalı, helâl, huzur verici” gibi anlamlarda sıkça geçmektedir. Kur’ân-ı Kerîm’de olduğu gibi hadislerde de en çok “din ve dünya için faydalı iş” mânasında sâlih amel şeklinde geçmektedir.
Din / İnanç Takipçi (yaklaşık) Sınıflandırma
———————————- —————— ————-
Hristiyanlık 2,5 milyar İbrahimî din
İslam 2 milyar İbrahimî din
Dinsiz / Deist / Agnostik / Ateist 1,19 milyar İnanmayışlar
Hinduizm 1,16 milyar Hint dinleri
Bunu gerek eski dinlerde gerekse günümüzde mevcut bütün dinlerde görmek mümkündür (bk. DİN). Vahiy geleneğine göre İslâm hem ilk hem de son dindir.
Eski İran’da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
İbadet etmeye mahsus yapı, tapınak.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…