Sahur, Ramazan ayında oruç tutan Müslümanlar için önemli bir ritüeldir. Sahur, iftar yemeğinden önceki son yemek olan sahur, orucun başlamadan önce alınan son öğündür. Sahur yemeğinin özel bir önemi vardır, çünkü gün boyunca oruç tutacak olan kişiler için enerji sağlar ve açlık hissini azaltır. Sahur, orucun başlamasından yaklaşık 1-2 saat önce alınması gereken bir öğündür.
Sahur vakti, her gün güneşin doğuşundan önceki zaman dilimine denk gelir. Bu saat her gün değişir çünkü güneşin doğuşu, her gün birkaç dakika daha ileri ya da geri olabilir. Sahur vaktinin kaçta olduğunu öğrenmek için, her gün ezan saatlerini takip etmek veya ezan saatlerini yayınlayan uygulamaları kullanmak en doğru yöntemdir. Sahur süresi yaklaşık olarak 30 dakika ile 1 saat arasında değişir.
Sahurun bitiş saati ise imsak vaktidir. İmsak vakti, güneşin doğuşundan önceki son an olarak kabul edilir. İmsak vakti ezanıyla birlikte orucun başlama saati de gelmiş olur. Sahurun bitiş saati temel olarak bölgeye ve orucun başlangıç saatinin belirlediği faktörlere göre değişebilir. Örneğin, bazı bölgelerde imsak vakti iftara yakın tutulurken, bazı yerlerde ise daha erken belirlenebilir. Bu da bölgenin coğrafi konumu ve güneşin doğuş saatine bağlıdır.
Sahur, sağlıklı bir yaşam tarzının ve orucun düzgün bir şekilde yapılmasının bir parçasıdır. Sahur yemeği, vücuda enerji sağlayan ve gün boyunca tok kalınmasına yardımcı olan besinler içermelidir. Kahvaltılıklar, tahıllar, proteinler, süt ürünleri ve meyveler gibi besin grupları sahurda bulunmalıdır.
Sonuç olarak, sahur, oruç tutan Müslümanlar için günün ilk öğünüdür ve güneşin doğuşundan önce alınır. Sahur vakti, her gün değişir ve imsak vakti orucun başlangıç zamanını belirler. Sahur yemeği, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamak ve tok kalmak için önemlidir. Oruç tutarken sağlıklı bir sahur yapmak, orucun düzgün ve kolay bir şekilde sürdürülmesine yardımcı olur.
Sahur vaktinde gün boyunca tutulacak oruç için hazırlık yapılır. En sağlıklı ve doyurucu besinlerle geçen sahur sofrasının ardından niyet edilir ve oruç süresi başlar. Sahurun bittiğini, sabah ezanı duyurur. Sahur sofrasından kalktıktan sonra duyabileceğiniz ezan sesi size artık yeme içmenin son bulduğunu anlatır.
Ramazan ayında ezân da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezânın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezân başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.
Ramazan gecelerinde sahur hazırlıkları imsak vaktine kadar devam etmektedir. Sabaha karşı, gün doğmaya yakın saatlerde bu hazırlıklar ve yemek yeme, su içme bitmelidir. Niyet edilip tutulan oruç imsak vakti ile başlar, akşam ezanı yani iftar vakti ile son bulur.
Sahur saatleri içerisinde uyanık olmak, ertesi gün tutulacak olan orucun da bilincini kuvvetlendirir. Ramazan ayında sahur, imsak vaktine kadar yapılmalı ve ezan okunurken yeme ve içme terk edilmiş olmalıdır. Yani, sahur vakti yatsı namazından sonra imsak saatine kadar devam edebilir.
Cinsel ilişki suçunun oluşması için mağdurun 18 yaşını tamamlamamış olması gerekir. 18 yaşından küçük mağdurun, kendi rızası ile ilişki yaşaması ceza oluşmaması için bir sebep değildir. Kendi rızası olsa da reşit olmayan kişilerle ilişkiye girilmesi hukuka uygun değildir.
Hayasızca hareketler (teşhircilik) suçu ve cezası, 4721 sayılı Kanunda şu şekilde hüküm altına alınmıştır: Alenen cinsel ilişkide bulunan veya teşhircilik yapan kişi, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.7 Kas 2022
Cinsel taciz suçunun basit halinde 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına; suçun nitelikli hali söz konusu olduğunda ise fail 6 aydan 3 yıla kadar cezalandırılır.29 Ara 2023
Arabada cinsel ilişkiye girmek de alenen cinsel ilişki suçuna girer. Hiç kimse görmese bile görme olanaklarının bulunması da suç oluşturmak için yeterlidir. Alenen cinsel ilişkide bulunma suçu işlendiği takdirde yaptırımı; 6 ay ile 1 sene arasında hapis cezası olarak belirlenmiştir.
Hayasızca hareketler suçunu işleyen kimse hakkında 6 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır. Adli para cezası 1 yıl veya altında olan hapis cezalarının paraya çevrilmesi halidir. Hayasızca hareketler suçunun yaptırımı 1 yıl ve altında olması nedeniyle adli para cezası verilmesi mümkündür.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…