Categories: Genel

Şafilerde Namazda Fatiha okumanın hükmü nedir?

Şafilerde namazda Fatiha okumanın hükmü, uzun yıllardır tartışma konusu olmuştur. Şafii mezhebine göre, Fatiha okumanın namazın geçerli olması için zorunlu olmadığına inanılır. Bu mezhebe göre, Fatiha okumak sünnettir ancak farz değildir. Bu nedenle, Fatiha okunmadan da namaz geçerli kabul edilir.

Şafii mezhebinin Fatiha okumayı farz olarak kabul etmediği argümanları arasında, Fatiha’nın sadece Kuran’ı Kerim başka bir yerdeki bir sure değil, tamamen bağımsız bir sure olduğu düşüncesi yer alır. Buna ek olarak, Peygamber Muhammed’in Hadislerinde Fatiha okuma zorunluluğuna dair kesin bir ifadeye rastlanmaması, Şafii mezhebinin bu yöndeki görüşünü destekler.

Diğer taraftan, Fatiha’nın namazda okunmasının farz olduğunu savunan mezhepler de bulunmaktadır. Bu mezheplere göre, Fatiha okumak namazın şartlarından biridir ve namazın geçerli olması için zorunludur. Fatiha’nın okunmasının namazdaki bir temel ibadet olduğu düşünülür ve bunun Kuran’da yer aldığına dair deliller bulunur.

Fakat, Şafii mezhebinin görüşü daha yaygın kabul görmektedir ve bu mezhebe mensup olan Müslümanlar, namazda Fatiha okumadan namazlarını tamamlamaktadır. Diğer mezheplere göre, Şafii mezhebinin Fatiha okumayı farz olarak kabul etmemesinin sebepleri arasında, Kur’an’da bu konuda geçen açık bir hükme rastlanmaması ve Peygamber Muhammed’in (s.a.v) hadislerinde net bir talimata yer almaması gösterilir.

Sonuç olarak, Şafilerde namazda Fatiha okumanın hükmü tartışmalıdır. Şafii mezhebinin görüşüne göre Fatiha okuma namazın geçerli olması için zorunlu değildir, ancak bu konuda farklı görüşlere ve tartışmalara da rastlanmaktadır. Her Müslüman, kendi mezhebine göre hareket etmeli ve namaz ibadetini ona göre tamamlamalıdır.

El fatiha dendikten sonra ne okunur?

“Fatiha” denilince Fatiha süresi okunur. Vaaz, dua veya Kur’an-ı Kerim okunduktan sonra ya da taziye evlerinde / yerlerinde “el-Fatiha” dendiği zaman Fatiha suresini okumak şart değildir. Okuyan kişi sevap kazanır. Okumayan da bu sevaptan mahrum kalır, ancak günah işlemiş olmaz…9 באוג׳ 2016

Hanefî mezhebine göre namazda Fatiha okumak farz mı?

Hanefî fakihlere göre, namazda Fatiha sûresinin okunması farz değil vaciptir. Henefî fakihler, Kurʹân’dan herhangi bir yerin okunmasını yeterli görmüş, gerek unutarak ve gerekse bilerek Fatiha sûresini okumayan kimsenin namazı geçerli sayılmıştır.3 באוג׳ 2019

el-Fatiha denilince okumak şart mi?

Soru: el Fatiha denildiğinde okunmasının hükmü nedir? el Cevab: Fatiha suresi okumanın faziletleriyle alakalı rivayetler sebebiyle Fatiha okumak caizdir. -Namazlardan sonra Fatiha suresinin sırrı hatırına vs şekilde yapılan uygulamaların sünnette aslına ulaşamadım. -el Fatiha denildiği için Fatiha okumak gerekmez.

ahmet

Share
Published by
ahmet

Recent Posts

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti içerisinde neler yer alır?

Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…

8 months ago

Esnaf olarak ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…

8 months ago

Dua ne demek uzun yazı?

Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…

8 months ago

Beyyine Suresi ne anlama gelir?

Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…

8 months ago

Ruhul Beyan ne tür tefsir?

İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…

8 months ago

Selam ne için okunur?

"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…

8 months ago