Categories: Genel

Sabetayist kurucusu kimdir?

Sabetayistlik, İslam dinine mensup olan ancak Yahudilik inancını benimseyen bir grup olan Sabetayistler tarafından kurulan bir dini harekettir. Sabetayistlerin kurucusu ise Yaakov ben İsak Ashkenazi’dir.

Yaakov ben İsak Ashkenazi, 1626 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı olan Soroca İbrahim Ağa Sinagogu’nda doğdu. Babası İsak Ashkenazi, kendisi de bir rahip olan Yaacob ben Yaacob Ashkenazi’nin oğludur. Babasının ona öğrettikleri ve onun bu dini konulardaki yetenekleri, genç Yaakov’u dini bir lider olmaya yönlendirdi.

Sabetayist hareketin temellerini atan Yaakov ben İsak Ashkenazi, dönemin dini öğretilerini derinlemesine inceledi ve Yahudi ve İslam inançlarını birleştirecek bir yol aradı. O, İslam dinindeki peygamberlik inancını reddederek Yahudilik temelinde yeni bir peygamberliğin ortaya çıkabileceğine inandı.

1656 yılında, Yaakov ben İsak Ashkenazi, Sabetay Zevi adını alan bir düşünce lideri olarak ortaya çıktı ve kısa sürede birçok takipçi kazandı. Sabetayistler, toplumda köklü değişiklikler yapmaya çalıştı ve Yahudilikle İslam’ı birleştiren bir inanç sistemi oluşturdu.

Ancak, Sabetayistlerin fikirleri dönemin dini otoriteleri tarafından eleştirildi ve Yahudi toplumu tarafından reddedildi. Sabetay Zevi’nin takipçileri, sonraki yıllarda daha da büyüdü, ancak Sabetay Zevi’nin 1676’da gözaltına alınıp İslam’a döndürülmesiyle hareket zayıflamaya başladı.

Bu makalede, Sabetayist hareketin kurucusu Yaakov ben İsak Ashkenazi’nin hikayesi ve hareketin temelleri açıklanmaktadır. Sabetayistlik, tarihsel olarak karmaşık bir hareket olmasına rağmen, Yaakov ben İsak Ashkenazi’nin çabaları ve fikirleri bugün hala ilgi çekmektedir.

Sabetayist kimlere denir?

Sabataycılık (eskiden Dönmeler ya da Avdetiler), 17. yüzyılda İzmir ve çevresinde ortaya çıkan Sabatay Sevi’nin kurucusu olduğu, onu Mesih kabul eden mistisizme ve Kabbala’ya dayanan inançtır.24 May 2021

Sabetayistler Türk mü?

Sabatay Sevi (İbranice: שַׁבְּתַי צְבִי – Şavtay Tsvi; 1 Ağustos 1626, İzmir – muhtemelen 17 Eylül 1676, Ülgün), Yahudi din adamı ve tarikat lideriydi. Sabatay Sevi 17. yüzyılda Osmanlı topraklarında, İzmir Agora’da doğdu.

Yahudilikten Müslümanlığa geçenlere ne denir?

İslâm kültür tarihinde başka bir dinden Müslümanlığa geçenlere umumiyetle mühtedi denildiği, gerçekte müslüman değilken çeşitli mülâhazalarla kendisini müslüman gibi gösterenlere de münafık adı verildiği halde yalnız bu yahudi zümresi dönme-dönmeler ismiyle anılmıştır.

ahmet

Share
Published by
ahmet

Recent Posts

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti içerisinde neler yer alır?

Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…

11 months ago

Esnaf olarak ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…

11 months ago

Dua ne demek uzun yazı?

Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…

11 months ago

Beyyine Suresi ne anlama gelir?

Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…

11 months ago

Ruhul Beyan ne tür tefsir?

İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…

11 months ago

Selam ne için okunur?

"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…

11 months ago