Ancak; Yahudi topluluklarının geçmişte yaşadıkları sosyopolitik acılarının son bulacağı inancı doğrultusunda, Yahudi din adamı Sabetay Sevi (1626-1676), Tanrı tarafından gönderilen ilahi bir kurtarıcı olduğu iddiasıyla sözde Müslümanlık üzerine belirlediği prensiplerle ‘Dönmelik’ mezhebini kurmuştur.
Dönmeler, Osmanlı İmparatorluğu’nda dışarıdan İslam’a dönen, ancak Yahudi inançlarını ve Kabalistik inançlarını gizlice koruyan bir grup Sabetaycı kripto Yahudiydi. Hareket esas olarak Selanik merkezliydi.
Sabataycılık (eskiden Dönmeler ya da Avdetiler), 17. yüzyılda İzmir ve çevresinde ortaya çıkan Sabatay Sevi’nin kurucusu olduğu, onu Mesih kabul eden mistisizme ve Kabbala’ya dayanan inançtır.24 May 2021
Grup köken olarak 17. yüzyılda Sefarad Haham ve Kabalist Sabatay Sevi’nin Yahudi Mesih olduğunu iddia etmesiyle ve daha sonra Sultan IV. Mehmed’in ölüm cezasına çarptırmasıyla Sabatay Sevi’nin zorla İslam’a dönmesiyle ortaya çıktı.
İslâm kültür tarihinde başka bir dinden Müslümanlığa geçenlere umumiyetle mühtedi denildiği, gerçekte müslüman değilken çeşitli mülâhazalarla kendisini müslüman gibi gösterenlere de münafık adı verildiği halde yalnız bu yahudi zümresi dönme-dönmeler ismiyle anılmıştır.
İslami ve tasavvufi kaynaklarda sıklıkla kullanılan niyaz kelimesi Farsça kökenlidir. Kelimenin ilk anlamı yalvarıp yakarmak ve bir şeyi can-ı gönülden istemektir. Ülkemizde erkek çocuklarına verilen isimlerden biri olan Niyazi ise yalvaran ve dua eden anlamına gelir.30 Mar 2021
Mevlevî âyinlerinin sonunda istek üzerine okunan âyin/ilâhi. Mevlevîler’in zikir törenlerine verilen ad. Allah’a yalvarıp yakarma, dua etme anlamında bir tasavvuf terimi.
Biri sorulduğu zaman, “Aşk u niyaz ediyorlar” veya “Niyaz ediyorlar” diye cevap verilir. Bu ifadede niyaz “selâm söylemek” anlamına gelir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…