Sabataycılık (eskiden Dönmeler ya da Avdetiler), 17. yüzyılda İzmir ve çevresinde ortaya çıkan Sabatay Sevi’nin kurucusu olduğu, onu Mesih kabul eden mistisizme ve Kabbala’ya dayanan inanç.27 May 2021
1) Selanikli Yunanlılar. 2) Nazilerin katlettiği Selanikli yahudiler. 3) 1924’te mübadeleyle Türkiye’ye göç eden Selanikli müslümanlar. 4) Aynı mübadeleyle gelen ”dönmeler.” İşte ”Selanikli” denildiğinde, özellikle son kategoride olanlar kastedilir.19 Eyl 1998
Sabatay Sevi (İbranice: שַׁבְּתַי צְבִי – Şavtay Tsvi; 1 Ağustos 1626, İzmir – muhtemelen 17 Eylül 1676, Ülgün), Yahudi din adamı ve tarikat lideriydi. Sabatay Sevi 17. yüzyılda Osmanlı topraklarında, İzmir Agora’da doğdu.
Sabatay Sevi taraftarlarının büyük bir kısmı, örneğin 1686 yılında toplu olarak 1500 taraftarı, Müslüman oldu. Bu Yahudileri Türkler, “Dönme”olarak adlandırdılar (Yunancada da “Dönmedes” olarak bilinmektedirler).
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…