Sabah namazı Tesbihatı, müslümanların sabah namazından sonra gerçekleştirdiği dua ve zikirler dizisi olarak bilinir. Tesbihat, Allah’ı anmaya ve O’na şükretmeye yönelik dualar içerir. Bu dua ve zikirler, Müslümanların güne Allah’a yakın bir şekilde başlamasını sağlar.
Sabah namazı Tesbihatı’nın başlangıcında, “Sübhânallah” yani “Allah’ım seni tenzih ederim” denilir ve bu cümle üç defa tekrarlanır. Ardından, “Elhamdülillah” yani “Hamd, övgü Allah’a mahsustur” denilerek bu cümle üç defa tekrar edilir. Sonrasında ise “Allahu Ekber” yani “Allah en büyüktür” diyerek bu cümle üç defa tekrarlanır.
Tesbihatın devamında ise “Lâ ilâhe illallah” yani “Allah’tan başka ilah yoktur” denilir ve bu cümle 10 defa tekrar edilir. Ardından, “Allahumme salli alâ Muhammed” yani “Allah’ım Muhammed’e salât et” denilerek bu cümle 10 defa tekrarlanır. Ve son olarak “Allahumme barik alâ Muhammed” yani “Allah’ım Muhammed’e bereket ver” denilerek bu cümle de 10 defa tekrarlanır.
Sabah namazı Tesbihatı, Allah’ın güzelliklerine şükretmeyi, O’nu anmayı ve Peygamber Muhammed’e salât etmeyi vurgular. Bu dualar, sabah namazının ardından Allah’a yakınlaşmak ve günü O’nun rızası doğrultusunda geçirmek isteyen Müslümanlar tarafından okunur.
Tesbihatın okunmasının ardından, bireyler ibadetlerini tamamlar ve güne Allah’ın adıyla başlar. Sabah namazı Tesbihatı’nın okunması, müminlere manevi bir huzur ve Allah’a yönelik bir bağ oluşturur. Bu zikirler, Müslümanların ibadetlerine derinlik katmasını sağlar ve gün boyunca Allah’ı anmaya devam etmelerine vesile olur.
Müslüman alemi için farz olarak buyurulan sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazının hemen ardından tesbihat bir diğer adıyla tesbih duası yapılmaktadır. Namaz tesbihatı 3 defa subhanallah, 3 defa elhamdülillah, 3 defa da Allah’u ekber sözleri söyleyerek başlar.13 Şub 2021
Tesbihat namazın zorunlu bir kolu değildir. Ancak Peygamber Efendimiz SAV her namazın sonunda salavat getirerek önce istiğfar duası ardından Ayetel Kürsi ve ardından tesbihatını gerçekleştirmekteydi. Namaz tesbihatı genellikle 33 er defa arayla toplam 99 olarak çekilmektedir.29 Ağu 2023
Tesbîhat yapmadan camiden çıkmak caiz midir? Tesbîhât, münferit olarak yapılabileceği gibi cemaat hâlinde de yapılabilir. Namazdan bağımsız ve yerine getirilmesi müstehap bir taat olduğu için tesbîhâtın terk edilmesi namaz için bir eksiklik sayılmaz.
Âmin, ve’lḥamdü lillâhi Rabbi’l-Âlemîn.” Haşir Sûresi’nin 20-24. âyetleri (Lâyestevî) okunarak tesbihat bitirilir.
Araplar bu aylara olan saygılarını nesî ihdas edilinceye kadar sürdürmüşlerdir. Haram aylarla ilgili hükümler Hz. İbrâhim tarafından konulmakla birlikte hac ibadetinde olduğu gibi zamanla temel amacından uzaklaştırılmış, ancak İslâmiyet’in gelmesiyle yeniden aslî hüviyetine kavuşturulmuştur.26 Şub 2021
Tefsir ve tarih kitaplarında, haram aylarla ilgili hükümlerin hac ibadetiyle birlikte Hz. İbrâhim zamanında teşrî’ kılındığı, insanların bu aylarda sağlanan güven ortamı içinde hac ibadetini rahatça yaptıkları, Mekke ve çevresinde oturanların da bu vesileyle geçimlerini sağladıkları belirtilmektedir.
savaş yapmak yasak olduğu için bu adı almış olan aylar. “cahiliye devrinde araplar arasında iç savaşlar eksik olmazdı. yalnız haram aylarda savaş yapılmazdı. bu aylarda panayırlar kurulur, şiir yarışmaları yapılır; yahudiler, hristiyanlar ve puta tapıcılar dinlerini yayarlardı.
Mübarek Aylar, Hürmet Ayları ya da Haram Aylar’ın (Arapça: Eşhürü’l-Hurum) birincisidir. Üçü peş peşe biri ayrı olmak üzere, bu aylar dört tanedir: Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Receb. Peygamber İbrahim ve İsmail devrinden beri bu dört ayda her türlü kötülük, saldırı, zulüm ve savaş yasaktır.
Hz. İbrâhim ve İsmâil’in şeriatındakine uygun olarak Câhiliye dönemi Arapları da yılın dört ayını kutsal sayarlar, bu inanışa saygının bir işareti olarak savaştan ve her türlü saldırıdan kaçınırlardı. Zilkade, zilhicce, muharrem ve recebden oluşan bu aylar haram aylar (el-eşhürü’l-hurum) diye anılırdı.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…