İslam dininde sabah kalktığında okunması önerilen dua, Müslümanların Allah’ın güzel isimlerini anarak güne başlamasını sağlar. Bu dua, Rabbimize şükretmek ve kendimizi günün zorluklarına karşı korumak için Allah’ın yardımını talep etmek amacıyla okunur.
Sabah kalktığında okunması tavsiye edilen dua, “Elhamdülillahillazi ahyana ba’de ma amatena ve ileyhinnushur” şeklindedir. Bu dua, “Övgü, ölümden sonra bizi yeniden dirilten Allah’a olsun ve toplanacağımız yere döneceğiz” anlamına gelir. Bu dua, Müslümanların nimetlere şükretmesine ve Allah’ın gücüne olan inancını pekiştirmesine yardımcı olur.
Sabah kalktığında bu dua okunduğunda, müminlerin gün boyunca Allah’ın himayesi altında olduğunu anlaması sağlanır. Aynı zamanda, dua eden kişinin gün boyunca doğru yolu takip etmesi ve Allah’ın rızasını kazanması için bir motivasyon kaynağı olur.
Bu dua ayrıca, insanları günün zorluklarına karşı korumak amacıyla da okunur. Müslümanlar, sabah namazından sonra bu duayı okuyarak günün güçlüklerinden korunmak için Allah’a sığınır. Bu dua, bireyin kalbinin ve nefsinin kötülüklerden arınmasına yardımcı olur.
Sabah kalktığında okunan bu dua, insanları Allah’ın gücüne olan inançlarını ve bağlılıklarını güçlendirir. Aynı zamanda dua eden kişinin gün boyunca Allah’ın himayesi altında olduğunu hatırlatarak güven ve huzur duygusunu artırır. Sabah dua etmeye düzenli bir şekilde devam etmek, Müslümanların günlerini Allah’ın rızası ve yardımıyla geçirmelerine yardımcı olur.
Peygamber Efendimiz (sav) sabahleyin uyandığında şöyle derdi: “Elhamdulillahillezi ahyana ba’de ma ematena ve ileyhin nüşur.” “Bizi öldükten sonra dirilten Allah’a hamdolsun.26 Tem 2023
Bismillahillezî lâ yedurru mea’smihî şey’ün fi’l-ardı velâ fi’s-semâ’ ve hüve’s-semîu’l-alîm. Türkçe Meali: İsmini zikredince yerde ve gökte hiçbir şeyin zarar veremeyeceği Allah’ın isminden yardım talep eder, onunla korunurum. O her şeyi işitir ve bilir derse, sabaha kadar ona ani bir belâ isabet etmez.23 Ağu 2022
– Nas Suresi.
– Felak Suresi.
– İhlas Suresi.
– Kafirun Suresi.
– İnşirah Suresi.
– Fetih Suresi.
– Maun Suresi.
“Allahümme bike asbahna ve bike emseyna ve bike nehya ve bike nemutu ve ileykennuşur.” Sabah duasının Türkçe anlamı ise şu şekildedir; “Allah’ım senin yardımınla sabaha ulaştık, senin yardımınla akşama kavuştuk, senin yardımın sayesinde diriliyor ve senin kudretinle ölüyoruz ve (ahirete) varış sanadır.7 Haz 2022
Bu yapıları genel olarak “çeşme”, “sebil” ve “şadırvan” olarak özetlemek mümkündür. Bu yapılardan özellikle şadırvanların cami ve mescit gibi dini yapılarda “abdest alma” işlevi için inşa edildiği söylenebilir.2 May 2022
cami ve mescit gibi dini yapılarda “abdest alma” işlevi için inşa edildiği söylenebilir. Şadırvanların yanında son yüz yıl içinde “şadırvan” olarak isimlendirilmeyen ancak abdest alma işlevini içeren “abdest alma mahalleri” de inşa edilmiştir.29 Nis 2022
cami ve mescit gibi dini yapılarda “abdest alma” işlevi için inşa edildiği söylenebilir. Şadırvanların yanında son yüz yıl içinde “şadırvan” olarak isimlendirilmeyen ancak abdest alma işlevini içeren “abdest alma mahalleri” de inşa edilmiştir.29 Nis 2022
Şadırvan, genellikle cami avlularında ortada bulunan, çevresindeki musluklardan ve ortasındaki fıskiyeden su akan üzeri kubbeli abdest yeri. Ama bazen tek sıra halinde de olabilir.
Şadırvan, genellikle cami avlularında ortada bulunan, çevresindeki musluklardan ve ortasındaki fıskiyeden su akan üzeri kubbeli abdest yeri.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…