İslam dininin en önemli ibadetlerinden biri olan namazda, bazı hareketler ve duruşlar gerçekleştirilir. Bu hareketlerin başlıcaları olan rüku ve secde, namazın temel yapı taşlarını oluşturur. Namazda rabbimizle bağlantı kurmak için yapılan bu hareketler, bir müminin alçakgönüllülüğünü ve boyun eğmeyi sembolize eder.
Rüku, namazın en önemli bölümlerinden biridir. Bir Müslüman, rabbine olan saygısını ve bağlılığını göstermek için rükuya eğilir. Rüku esnasında eller, dizlere doğru yerleştirilir ve sırt düz bir şekilde eğilinir. Bu duruşta kalça düzgün bir biçimde geriye doğru çıkartılır ve gözler aşağı doğru bakar. Rüku pozisyonunda, bir süre boyunca “sübhane rabbiye’l-azim” kelimesi tekrar edilir.
Secde ise namazdaki en alçakgönüllü harekettir. Mümin, secdeye gerçekleştirirken alnını, burun ucunu ve ellerini yerlere koyar. Dizler de yere temas edecek şekilde oturulur ve ayaklar dik bir biçimde tutulur. Secdede, “sübhane rabbiye’l-a’la” denilerek bir süre beklenir. Bu hareket, müminin alçakgönüllüğü ve değersizliği karşısında Rabbinin yüceliğini kabullenmesini temsil eder.
Yatsı namazında ise rukuya bir ek hareket yapılır. Namazda ki bir diğer önemli hareket de, rahatlama anlamına gelen bana duruşudur. Bu duruş da, namazın son bir bölümünde Allah’a şükran ve teşekkür ifade etmek için gerçekleştirilir. Bu duruş sırasında, parmaklarla ayak ucu kısmına dokunulur ve bir süre beklenirken “ellhamdulillahi rabbi’l-alemin” denir.
Rüku ve secde, bir Müslümanın Allah’a olan bağlılığını gösteren önemli ibadet hareketleridir. Bu duruşlar, namazda müminin Allah’a yönelmesini, O’na ibadet etmesini ve Rabbine olan saygısını ifade etmesini sağlar. Bu hareketler, birlik ve dayanışmayı temsil ettiği gibi kişinin ruhsal ve bedensel sağlığını da olumlu yönde etkiler. Bu nedenle, namazda rüku ve secde hareketlerinin doğru bir biçimde yapılması büyük önem taşır.
– Öne doğru eğilirken sırt ve baş da hafif eğilir. – Eğilince rükuda ”Sübhane Rabbiyel-azim” 3 kere söylenir. – Doğrultuktan sonra ise ” Semiallahü Limen Hamideh” söylenir. – Daha sonra tekbir getirilir ve secdeye varılır.29 Ağu 2023
Rükûdan kalkarken “Semi’Allahü limen hamideh” demek, imama ve yalnız kılana sünnettir. Cemaat bunu söylemez. Bunun arkasından, yalnız kılan ve cemaat, hemen “Rabbenâ lekel-hamd” der ve dik durulur ve “Allahü ekber” diyerek secdeye varılır.
Arapça: رَكْعَةٌ), İslâm dinindeki namazı oluşturan kıyam, rükû ve iki secdeyi kapsayan kısımlardan her biridir. Rekât, Arapça rukû, yani ayakta öne eğilme kelimesinden türer. Namaz, genellikle iki ilâ dört rekâttan meydana gelir.
Dolayısıyla sabah namazında 4 kez rükuya gidilir. Öğle namazı 10 rekattır. İlk dört ilk sünnet, dört farz ve son olarak iki son sünnettir. Dolayısıyla öğle namazında 10 kez rükuya gidilmektedir.10 Nis 2023
Erkeklerin izâr ve ridâ denilen iki parçadan ibaret örtüye bürünmesi. İzâr belden aşağıya sarılan, ridâ ise vücudun üst kısmını örten dikişsiz kumaş veya havludur.
RIDÂ’ – RADÂ’ – RIZÂ’ – RAZÂ’ (nispet eki -і ile) Süt emmekle ilgili, aynı anneden süt emmekten ileri gelen: “Veled-i rıdâî: Süt oğul.”
Eskiden takım elbise “izar” ve “rida”dan ibaretti. Belden aşağı bağlanana izar; ihram gibi omuza atılana da rida denirdi.
İzar İslam dini terimi. İslam dininde ölen kişinin bedeninin gömülmeden önce sarıldığı bez parçası (kefen) ile ilgilidir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…