“Temiz ruh, bereket ruhu, mukaddes ruh” anlamındaki Rûhulkudüs’le ilgili çeşitli yorumlar söz konusudur. Bazılarına göre kudüs kelimesi kuddûs gibi Allah’ın isimlerindendir; dolayısıyla Rûhulkudüs, “rûhullah” demektir.
İsa aleyhisselam için kullanılan ruhullah veya kelimetullah, Allah’ın ruhundan üfleyerek babasız meydana getirdiği kimse anlamındadır. Bir de Allah’ın hikmetli sözlerini bildiren, anlatan anlamındadır.
Yeni doğacak bebeğine Ruhullah ismini vermeyi düşünenler, bu ismin ne anlama geldiğini araştırıyor. Ruhullah isminin anlamı TDK’da yer alan bilgilere göre şu şekilde: İsa Peygamber.27 Ağu 2021
Kur’an’da Allah’ın sözü anlamında, ayrıca Hz. Îsâ’yı tanımlamakta kullanılan terim. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
İsa’ya (a.s.) “ruhullah” denilmesi de bir iltifattır. Bir diğer mana da şu şekilde verilmiştir: Nasıl ceset ruh ile hayat bulursa, onun irşat ve tebliğiyle de ölmüş kalpler imana kavuşmuş, hayat bulmuşlardır. buyrulduğu için, İsa aleyhisselâm “Ruhullah” olarak anılır.12 Nis 2017
Dinen mânevî kirlilik hali sayılan abdestsizlik, cünüplük, hayız ve nifastan temizlenme. Buna “hadesten tahâret, mânevî necâsetten tahâret, tahâret-i hükmiyye” denir. Hades küçük hükmî kirlilik (hades-i asgar) ve büyük hükmî kirlilik (hades-i ekber) kısımlarına ayrılır.
Necasetten taharet konusu hakkında kişi ibadet için gereken abdestini almaya hazır bir şekilde bulunmalı ve üstünde abdest almasına engel olabilecek pislikleri temizlemelidir. Bedeni üzerinde, elbisesinde ya da namaz kılacağı yerde pislik varsa bunları temizlemesi konusuna necasetten taharet adı verilir.29 Ağu 2023
Tahâret, (Arapça: طهارة; Türkçe: “Temizlik”), İslam’da necaset denen maddi pisliklerle, hades denen hükmi pisliklerden temizlenme. Taharetin belli başlı iki bölümü vardır. Birinci bölümü “hadesten taharet” (abdestsizlik, cünüplük, hayız ve nifas), ikinci bölümü “necasetten taharet”tir (maddi olan kir ve pis).
Hadesten Taharet görünmeyen pislikleri temizlemek anlamına gelir. Yani hadesten taharet kişinin vücudunun dışını temizlemeye denir. Örneğin namaz kılacak kişinin abdesti yoksa abdest alması hadesten taharet olarak geçer. Aynı şekilde gusül abdesti almak da bu anlama geliyor.25 Ara 2020
Necasetten taharet konusunda kişi ibadet için gerekli olan abdestini almaya hazır bulunmalı ve üzerinde abdest almasına engel olacak pislikleri temizlenmelidir. Bedeninde, elbisesinde veya namaz kılacağı yerde pislik var ise onu temizlemesi konusuna necasetten taharet denilmektedir.21 Oca 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…