Risalet: Kelime olarak birisini bir vazife ile bir yere göndermek anlamına geliyor. Terim olarak ise peygamberlik, büyük kitapla gelen peygamber anlamına geliyor. Her iki kelime de Peygamber Efendimiz (asm)’in resul ve elçi olmasına bakıyor ve o manaları ifade ediyor.31 בינו׳ 2023
Tebliğ etmek, haber götürmek, elçilik etmek, birinin bir amaçla bir yere gönderilmesi gibi anlamlara gelir. Risalet kelimesi sözlük anlamında elçilik etmek anlamına gelse de dini literatürde peygamberlik anlamında kullanılır. Risalet-i Ahmediye denildiğinde de Hz. Muhammet’in peygamberliği anlaşılır.9 בפבר׳ 2021
Peygamberler Allah-vahiy- (nübüvvet) peygamber (risâlet) -insan ilişkisinini düzleminde tebliğ konumunda yer almaktadırlar. Bu bağlamda peygamberlerin ilk ve en temel görevi elçilik/tebliğdir. Çünkü Peygamberlerin temel görevleri vahyi/ ilâhî emir ve yasakları insanlara bildirmeleridir.
Sözlükte “göndermek; elçilik, mektup, mesaj” gibi anlamlara gelen risâlet kelimesi fıkıh terimi olarak bir kimsenin irade beyanını -tasarrufta dahli olmaksızın- diğer bir kimseye tebliğ etmeyi ifade eder. Tebliğ eden kimseye resûl (elçi), elçiyi gönderen kimseye mürsil, elçinin gönderildiği kimseye mürselün ileyh denir …
Efendimiz’in (s.a.v.) Miladi 610 yılında ve 40 yaşında iken risalet ile tanıştığını hepimiz biliyoruz.16 במרץ 2014
Umre, diğer bir umre ile arasındaki günahları siler”. Umre Kur’an ve hadislerde de geçer. Kur’an’da: “Haccı ve umreyi Allah için tam yapın.” diye geçerken. Ebu Hureyre (r.a)’ın rivayet ettiğine göre, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur; “Umre, ikinci bir umreye kadar yapılan (küçük) günahlar için kefarettir.
Umre ise temel olarak Kâbe’yi tavaf ve sa’yden oluşur. Her ikisini birbirinden ayırmak için hacca “büyük hac”, umreye ise “küçük hac” denilir. Kişinin umre yapmakla yükümlü olması için gerekli şartlar -hacda zamanın belirli olması şartı dışında- hac ibadetindekilerle aynıdır.
Umre, Müslümanların Kâbe’yi hac mevsimi dışında ziyaret etmelerine denir. Umre ziyaret demektir. Fıkhî tanımı, hac gibi bir zamana bağlı olmadan ihrama girerek Kâbe’yi tavaf, sa’y etmek, tıraş olmaktır. Umre kelimesi Kur’an ve hadiste geçer.
“Hayır, fakat umre yapmanız, (yapmamanızdan) daha faziletlidir.” Ebû Hüreyre’nin (ra) rivayet ettiğine göre, Resûlullah (sas) şöyle buyurmuştur: “İki umre, aralarında işlenen günahlara kefarettir. (Allah tarafından) kabul gören haccın karşılığı ise ancak cennettir.”9 בדצמ׳ 2022
Umreye gitmek hac sayılır mı sorusunun cevabı bu noktada verilebilir. Hac ibadetinin belli şartları bulunduğu için umre ziyaretinde bulunmak hac ibadeti yerine geçerli olmaz. Umreye gitmek Hac sayılırmı, denildiğinde akla umrenin şartları gelmektedir. Öncelikle hac ibadeti Zilhicce ayında gerçekleştirilmelidir.6 בדצמ׳ 2018
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…