Categories: Genel

Risale-i Nur külliyatında hangi kitaplar var?

https://www.youtube.com/watch?v=

Risale-i Nur külliyatı, 20. yüzyılın önemli İslam alimlerinden Bediüzzaman Said Nursi tarafından kaleme alınan bir eser topluluğudur. Bu külliyat, İslami konuları ele alan on üç eserden oluşur. Risale-i Nur külliyatının temel amacı, İslam’ı çağın sorunlarına uygun bir şekilde yorumlamak ve İslam’ın güncel meselelere getirdiği çözümleri ortaya koymaktır.

Risale-i Nur külliyatının ilk eseri “Lem’alar” dir. Bu eserde, Allah’ın varlığının delilleri, imanın esasları ve insanın varoluş amacı gibi temel İslami konular ele alınır. Ardından gelen eserler “Şualar”, “Mektubat” ve “Sözler”dir. Bu kitaplarda imanın hakikati, Kur’an’ın mucizeleri, ahlaki değerler ve dünya hayatının geçici doğası gibi konular ele alınır.

Risale-i Nur külliyatındaki diğer eserler arasında “Barla Lahikası”, “Kastamonu Lahikası”, “Tarihçe-i Hayat”, “Münazarat”, “Tarihçe-i Hayat ve Hakikat-i Kur’an” ve “Şuâât-ı Münire” bulunur. Bu eserlerde ise İslam’ın evrensel mesajı, tevhid inancı, İslam medeniyeti ve çağdaş düşünceyle uyumlu İslam yorumları ele alınır.

Risale-i Nur külliyatı, İslam düşüncesinin batılı düşünce akımlarına karşı savunulmasına ve İslam’ın çağdaş problemlere uygun çözümler sunmasına önemli katkılar yapmıştır. Bediüzzaman Said Nursi’nin derin İslam bilgisi, felsefi anlayışı ve çağdaş düşünceyle bütünleşik yaklaşımı, Risale-i Nur külliyatının değerini artıran unsurlardır.

Sonuç olarak, Risale-i Nur külliyatı İslam düşüncesine önemli katkılar sunan ve çağın sorunlarına uygun cevaplar vermeye çalışan bir eser topluluğudur. Bu külliyatı okuyanlar, İslam’ın evrensel mesajını daha iyi anlama ve çağdaş problemlere İslami açıdan bakabilme yetisine sahip olurlar.

Divanı Harbi Örfi ne zaman kuruldu?

İçerisinde, Osmanlı Devleti’ndeki nüfuslarına oranla dengesiz bir biçimde gayrimüslim üyelerin de yer aldığı söz konusu heyetler, bir taraftan tehcir ve sözde “katliâm” sanıklarını sorgularken, diğer taraftan da sorgulamalar sonucu “suçlu” olanları 16 Aralık 1918 tarihinde İstanbul’da kurulan Divân-ı Harb-i Örfî …

Risale-i Nur Külliyatı ilk hangi sıra ile okunmalı?

Elbette ilk başlangıç için okunması ve anlaşılması kolay bir yer seçilmelidir. Bunun için en uygunu, öncelikle Sözler’in arkasındaki konferansı okumaktır. Burası, Risale-i Nur’un ve Bediüzzaman Hazretlerinin özellikleri anlatıldığı için bir nevi “giriş” hükmündedir.5 Eki 2012

Divanı Harbi Örfî Mahkemeleri nedir?

Meclis-i Vükelâ kararında Dîvân-ı Harb-i Örfî’nin, seferberlik sırasında uygulanan tehcir muamelesinden istifade ederek ihtilâl gayesiyle işlenen haksızlık ve tecavüzlere dair suçlarda dahli olanların hak ettikleri cezaya çarptırılacakları ifade ediliyordu.

Divanı Harbi Örfi hangi risalede?

Risale-i Nur/İlk Dönem Eserleri/Divan-ı Harb-i Örfî (s:379)

Mahmud Sami Ramazanoğlu Halifesi kimdir?

Mahmûd Sami Ramazanoğlu, 1892 yılında Adana’da Tepebağ mahallesinde dünyaya gelmiştir. Babası “Ramazanoğulları” diye bilinen aileden Müctebâ Bey, dedesi Abdurrahman Bey, büyük dedeleri İshak ve Hüseyin Efendilerdir. Annesi ise Ümmügülsüm Hanım’dır.

Hafız Sami Efendi kimdir?

Türk mûsikisinde son devrin dinî ve din dışı icraları ile tanınan en ünlü hânendelerinden. Kādirî şeyhi, mûsiki muallimi, bestekâr. Son dönem neyzen, hânende ve bestekârlarından.

Ali Sami Efendi kimdir?

İstanbul’da doğmuştur. Yorgancılar Kethüdası Hacı Mahmud Efendi’nin oğlu olup. ilk yazılarında “yorgancızade” imzasını kullanmıştır. Sıbyan mektebinde okurken Boşnak Osman Efendi’den aklam-i sitteyi, Mümtaz Efendi (ö.1288/1871)den Babıali rikası meşketti. Bilhassa celi sülüs ve celi talikte rakipsiz bir sanatkardır.

Hafız Sami nereli?

1874 (1291) senesinde bu günkü adı Plovdiv olan Bulgaristan’ın Meriç kıyı- sında bulunan Filibe şehrinde doğmuştur (Balgöç, 2005). 1876- 1878 yılları ara- sında gerçekleşen Osmanlı-Rus (93 Harbi-Moskof) (Balgöç, 2005) savaşında Rusların Filibe’yi işgal etmeleri sebebiyle, Hafız Sami’nin babası Hacı Ali Rıza Efendi …

Hacı Sami Efendi kimdir?

Osmanlı celî ta’lik ve celî sülüs hattının son büyük üstadı. 16 Zilhicce 1253 (13 Mart 1838) tarihinde İstanbul’da Fatih’in Haydarhâne mahallesinde doğdu. Babası Yorgancılar kethüdâsı Hacı Mahmud Efendi, annesi Nefise Hanım’dır.

ahmet

Share
Published by
ahmet

Recent Posts

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti içerisinde neler yer alır?

Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…

8 months ago

Esnaf olarak ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…

8 months ago

Dua ne demek uzun yazı?

Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…

8 months ago

Beyyine Suresi ne anlama gelir?

Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…

8 months ago

Ruhul Beyan ne tür tefsir?

İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…

8 months ago

Selam ne için okunur?

"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…

8 months ago