Rica yoluyla talak, İslam hukukunda, bir erkeğin eşiyle evlilik birliğini sonlandırmasının bir yoludur. Bu tür bir talak, kadının rızası olmadan gerçekleşir ve erkek, evliliği sona erdirmek için mahkeme kararına gerek duymadan talepte bulunabilir.
Rica yoluyla talak konusu, İslam hukuku ve toplumlarında önemli bir tartışma konusu olmuştur. Bazıları, bu şekilde talakın kadınları güvencesiz bıraktığını ve kadına eşit haklar tanımadığını savunurken, diğerleri ise erkeğe evlilik birliğini sona erdirme konusunda özgürlük sağlandığını ve zorla birliğin sürdürülmesinin kabul edilemez olduğunu ileri sürer.
Rica yoluyla talak, erkeğin rızasıyla gerçekleştiği için, genellikle günlük yaşamın sıkıntılarından veya çeşitli nedenlerden kaynaklanır. Erkek, eşinden ayrılmak istediğini belirterek rica eder ve bu rica, eşin kabul etmesi durumunda evlilik sona erer. Eşin kabul etmemesi durumunda ise erkek, başka bir süreç başlatmadan talak talebinden geri adım atabilir.
Rica yoluyla talak, bazı İslam ülkelerinde yasal bir sürece tabidir ve evlilik sona erdikten sonra çiftin mali durumunu düzenlemek için çeşitli hükümler içerebilir. Bu hükümler, eşlerin mülkiyet düzenlemelerini, nafaka ödemelerini ve çocukların velayetini kapsayabilir.
Rica yoluyla talak, bazı durumlarda kadının lehine işleyebilirken, diğer durumlarda kadını korumasız bırakabilir. Bu nedenle, ülkeden ülkeye ve toplumdan topluma değişebilen bir konu olduğu ve kadınların bu tür bir talakın etkilerinden korunması için yasal düzenlemelerin önemli olduğu kabul edilmektedir.
Sonuç olarak, rica yoluyla talak, erkeğin evlilik birliğini sona erdirme hakkını elinde bulundurduğu bir yöntemdir. Ancak, bu yöntemin adaletli bir şekilde uygulanabilmesi ve kadınların haklarının korunması için yeterli yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.
Ric’î talaktan sonra dönmenin olmaması, bu talâkın bâine dönüşmesi sonucunu doğurmaktadır. Aynı şekilde üçüncü talâk da doğrudan doğruya bâin talâk niteliğini kazanmaktadır.
1. Rici talak, “Seni boşadım, benden boşsun, boş ol” gibi açık lafızlarla gerçekleşir. Bain talak ise “Babanın evine git, çık, git, defol; cehenneme git, uzak ol, rahmini benden uzak tut; sen bainsin, senden uzağım, seni terk ettim, seni bıraktım” gibi kinayeli lafızlarla gerçekleşir.23 Mar 2022
cb. Boşanmanın, kadının ödeyeceği bir mal karşılığında olması (muhâlaa) halinde bu boşanma, bâin bir talak olmaktadır. Çünkü kadının üzerinde anlaşılan bir malı ödemeyi kabul etmesi, erkekten kesin bir şekilde ayrılmak istemesi yüzündendir.
1. Ric’î talâk. Erkeğin yeni nikâh akdine gerek kalmadan iddet süresi içinde eşine dönebildiği boşamadır.
İslâm’da. Kur’an’da ve hadislerde de geçen Ruhu’l-Kudüs ifadesinin Kutsal Ruh olduğu iddia edilir. (Kudüs kelimesi “kutsal” demektir.) Bununla birlikte Kur’an’ın modern çevirilerinde Ruhu’l-Kudüs Cebrail anlamında kullanılır.
Semâvî dinlerin sonuncusu olan İslam dininin kitabı Kur’ân’da da Rûhulkudüs kelimesi geçmektedir. Kur’ân’da geçen bu kavram hakkında birçok rivayet gelmektedir. Bu rivayetler doğrultu- sunda İslam âlimleri tarafından farklı yorumlar yapılmaktadır.24 Ara 2019
Cebrail: İslam’da dört büyük melekten biri olan Cebrail’in peygamberlere vahiy getirmek, onlara Allah’ın emir ve yasaklarını bildirmekle vazifeli melek olduğuna inanılır. Cebrail’e ‘Cibrîl’, ‘Rûh-ul-emîn’, ‘Nâmûs-ı ekber’ de denir.
Rûh kelimesiyle “dürüstlüğüne güvenilen” anlamındaki emînden oluşan er-rûhu’l-emîn terkibi ilâhî vahyi peygamberlere ulaştırmakla görevlendirilen Cebrâil’i ifade eder (Lisânü’l-ʿArab, “rvḥ” md.; Kāmus Tercümesi, IV, 548).
Kur’ân-ı Kerîm’de Cebrâil için kullanılan bir isim. DOSYASINDA YER ALMAKTADIR. İlâhî emirleri meleklere ve peygamberlere ulaştıran vahiy meleği.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…