Sözlükte “süratli gitmek, koşmak, bir şeyde ziyadelik, ilave” gibi anlamlara gelen remel, dinî bir kavram Erkeklerin, tavafın ilk üç şavt’ında; kısa adımlarla koşarak ve omuzları silkerek çalımlı ve sür’atli yürümeleridir. Sonunda sa’y yapılmayacak tavaflarda remel yapılmaz.22 Haz 2023
REMEL. Erkeklerin, tavafın ilk üç şavt’ında; kısa adımlarla koşarak ve omuzları silkerek çalımlı ve sür’atli yürümeleridir.
* Tavaf’ta ıztıba’ ve ilk üç şavtta remel yapar. * Tavaf yedi şavta tamamladıktan sonra “Mültezem”de ve Hatim’de dua eder.
Kâbe’nin etrafında usulüne uygun biçimde dönmek anlamında fıkıh terimi.
Askeri teşkilâtın icmali Osmanlı kuvvetleri kapıkulu, eyalet -ki bunda hudut kuvvetleri de dahildir- ve deniz kuvvetleri olarak üç kısımdı.21 Kas 2016
– Türk ordusu ücretli değildir. Kadın-erkek, yaşlı genç herkes bozkırın doğal şartları gereği sürekli savaşa hazırdır.
– Türk ordusu daimidir. Türklerin eğlence, spor ve avlanmaları askerî prova niteliğindedir.
– Türk orduları temelde süvarilerden (atlı birlikler) oluşur.
KARA KUVVETLERİ: EYALET ASKERLERİ,KAPIKULU ASKERLERİ,YARDIMCI KUVVETLER OLMAK ÜZERE ÜÇ BÖLÜME AYRILMIŞ; A-EYALET ASKERLERİ:TIMARLI SİPAHİLER, AKINCILAR VE AZAPLAR GİBİ BÖLÜMLERDEN OLUŞMUŞTUR. A- TIMARLI SİPAHİLER:Dirlik arazi sahipleri (has zeamet ve tımar) tarafından yetiştirilen atlı askerlerdir.
Sürekli bir orduya sahip Türk ordusunun temeli atlı askerlerden [süvari] oluşmaktadır. Bunun yanı sıra az da olsa yaya birlikler vardır. Yelme adı verilen birlikler savaş zamanında düşman ordusunun durumunu öğrenen keşif birlikleridir. Türk ordusu merkez sağ ve sol olmak üzere üç sistemli bir yapıya sahipti.
Bu sistem günümüzde birçok devlet tarafından uygulanmaktadır. Onlu sitem sayesinde oluşturulan hiyerarşiyle Türk ordusu disiplinli, düzenli olmuştur. Bu sisteme göre on bin kişiden oluşan birliklere tümen denmiştir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…