Timur dönemi tarihçilerinden olan Mîrhând, 1433 yılında Belh’te dünyaya gelmiştir. Onun Ravzatu’s-Safâ adlı eseri, İslam dünyasında “vekayi-nâme”, Batı literatüründe ise, “kronik” adı verilen genel bir tarih kitabıdır. Daha yazıldığı dönemde sadece İslam beldelerinde değil, Avrupa’da da şöhret bulmuştur.30 Ara 2021
Hz. Peygamber tarafından cennete girecekleri daha hayatta iken kendilerine müjdelenen on sahâbî. Kaynaklarda “el-aşeretü’l-mübeşşere”, “el-mübeşşerûn bi’l-cenne”, “el-aşeretü’l-meşhûdü lehüm bi’l-cenne” gibi ifadelerle anılan bu on sahâbî Ebû Bekir, Ömer, Osman, Ali, Talha b. Ubeydullah, Zübeyr b.
İlk Müslümanlar (Arapça: Sabikin-î İslâm), İslam’ı ilk kabul eden sahabelerdir. İslam’ı ilk kabul eden Hatice’dir.
Sahâbeler içerisinde en zengini Hz. Ebû Bekir(r.a.) olarak bilinir ancak en zengin sahâbe Abdurrahmân ibni Avf’tır(r.a.). Talha(r.a.), Zübeyr(r.a.), Ebû Talha(r.a.) gibi sonlara doğru varlığı artan sahâbeler elbette vardır ama Abdurrahmân bin Avf(r.a.), Hz. Osman(r.a.) ve Hz.
(Tirmizî, Menâkıb,16/3679) Kur’an-ı Kerîm’de “iki kişiden biri” (Tevbe, 9/40) ve “fazilet sahibi” (Nur, 24/22) olarak vasıflandırılan Hz. Ebû Bekir ehli sünnet alimlerinin çoğuna göre Peygamberden sonra en faziletli sahâbedir. Özellikle ilk dört halife sahâbeler arasında seçkin bir yere sahiptir.
Ebû Bekir ilk iman edenlerden biri olarak pek çok konuda Hz. Peygamber’e yardımcı olmuştur. Tebliğ faaliyetinde bulunmak ve köleleri satın alarak özgürlüğüne kavuşturmak önemli hizmetlerindendir. Allah yolunda malının tamamını infak ederek ashâb arasında cömert kişiliğiyle tanınmıştır.30 Haz 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…