Mescid-i Nebevî içinde Hz. Peygamber’in kabri ile minberi arasındaki bölüm. DOSYASINDA YER ALMAKTADIR.
Aynı zaman peygamber efendimizin kabrine ravza-i mutahhara denmektedir. Aynı zaman bu bölüm Riyazul Cenne, yani cennet bahçeleri olarak da adlandırılmaktadır. Mescid-i Nebevi, Mekke kentinde bulunan Mescid-i Haram’dan sonra İslam alemi açısından en kutsal kabul edilen yerdir.21 Oca 2021
Mescid-i Nebevî veya Peygamber Mescidi (Arapça: المسجد النبوي), Hicret’ten sonra Medine’de İslam peygamberi Muhammed ile arkadaşları tarafından inşa edilen, Muhammed’in kabrinin de içerisinde bulunduğu mescit. “Nebevi” Arapçada “peygambere ait” anlamına gelir, “Mescid-i Nebevî” tamlamasının anlamı ise “Peygamber …
Ebu Bekir ve Hz. Ömer (r.a.) de defnedilmiştir. Medîne’de Mescid-i Nebevî’de Peygamber Efendimiz’in kabri ile minberi arasındaki bu bölüme “Ravza-i Mutahhara” denir.7 Oca 2023
Ravza-i Mutahhara (Osmanlıca: روضهء مطهره; Arapça: الروضه المطهره, ar-Rawda al-Mutahhara), Medine’deki Mescid-i Nebevî’nin içinde, İslam dini peygamberi Muhammed’in mezarından minberine kadar olan özel yerdir. Riyazul Cenne yani Cennet Bahçeleri olarak da bilinir. Ravza (Arapça: روضه) bahçe anlamındadır.
“Alevi topluluklar tarafından ritüellerinde yenen yemek kutsal bir anlam kazanarak “lokma” adını almıştır. Ritüellerde yenen diğer yiyecek ve içecek- lere de lokma adı verilmektedir. Özelde ise cem ritüeli için tığlanan kurbanın etinden pişirilmiş yemeğe lokma denir. Alevi inanç sisteminde lokma kutsal- dır.
Niyaz etmek kelimesi, günahlarını affetmesi için Allah’a yalvarmak ve dua etmek anlamına gelir. Kelime günlük hayatta bir şeyin gerçekleşmesini çok fazla istemek anlamına da gelir. Bu kelimeden türetilmiş olan Niyazi, hem Türkiye’de hem de diğer İslam ülkelerinde erkek çocuklarına verilen isimler arasında yer alıyor.28 Oca 2022
İslami ve tasavvufi kaynaklarda sıklıkla kullanılan niyaz kelimesi Farsça kökenlidir. Kelimenin ilk anlamı yalvarıp yakarmak ve bir şeyi can-ı gönülden istemektir. Ülkemizde erkek çocuklarına verilen isimlerden biri olan Niyazi ise yalvaran ve dua eden anlamına gelir.30 Mar 2021
Mesela Mevlevilikte sağ eli sol, sol eli sağ omuza koyup, sağ ayağın başparmağı ile sol ayağın başparmağı üzerine basılarak hafifçe eğilip niyazda bulunurlar, buna “Niyaza Durmak” denir (Cebecioğlu, 1997: 558).
Mevlevî âyinlerinin sonunda istek üzerine okunan âyin/ilâhi. Mevlevîler’in zikir törenlerine verilen ad. Allah’a yalvarıp yakarma, dua etme anlamında bir tasavvuf terimi.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…