Kur’ân-ı Kerim’de oruç, gün olarak değil, ay olarak farz kılınmıştır. Yirmi dokuz, yahut otuz gün denmemiş, Şehr-i Ramazan (Ramazan ayı) diye buyrulmuştur. “Oruç sayılı günlerdedir. Sizden her kim o günlerde hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde oruç tutar.9 Ağu 2016
Bu aya halk arasında geçmişten beri farklı isimler verilir. Bu isimler arasında oruç ayı, 11 ayın sultanı, rahmet ayı, Kur’an ayı, sabır ayı ve Şehri Ramazan gibi isimlerdir.
Ramazan orucunun farz ibadetlerden olduğu kitap, sünnet ve icmâ ile sabittir. Kur’ân-ı Kerîm’de orucun farz kılındığını bildiren âyetlerin meâli şöyledir: “Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi sakınasınız diye size de sayılı günlerde oruç farz kılındı.
Ramazan ayı Hicri takvimde yer alan 3 aylardan sonuncusudur. Bu aya halk arasında geçmişten beri farklı isimler verilir. Bu isimler arasında oruç ayı, 11 ayın sultanı, rahmet ayı, Kur’an ayı, sabır ayı ve Şehri Ramazan gibi isimlerdir.
Kur’an-ı Kerîm’in nazil olmaya başlamasıyla şereflenmiş, oruç ibadetinin yerine getirildiği dokuzuncu kamerî aydır Ramazan. Ramazan kelimesinde; temizlik, yanmak ve keskinlik anlamları vardır.24 Mar 2023
Bir görüşe göre de sağa selâm verilmesi vacip, sol tarafa selâm verilmesi sünnettir. Namazdan çıkılması, bütün imamlara göre yalnız bir selâm ile olur, bununla namaz biter (İbnü’l-Hümâm, Fethü’l-kadîr, 1/320; Zeylaî, Tebyîn, 1/125-126).
Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre namazların sonunda önce sağ tarafa, sonra sol tarafa yüz çevirerek selâm vermek vaciptir. Bunun bilerek terk edilmesi namazın tekrar kılınmasını gerektirir. Farkında olmadan terk edilmesi hâlinde ise bir şey gerekmez.
Namazda unutma, yanılmaz ya da dalgınlık gibi durumlar yüzünden namazın sonunda yapılan secdeye sehiv secdesi adı verilir. Bu gibi durumlarda sehiv secdesi yapmak vaciptir.6 Oca 2021
İslâm âlimleri selâm vermenin sünnet, almanın farz olduğunu ve selâm verenin alana göre daha fazla sevap kazanacağını belirtmiştir (Mevsılî, IV, 164). Müslümanlar arasında bilinen şekilde selâmlaşmanın hicretten sonraki yıllarda başladığı anlaşılmaktadır.
Kişi ister imam olsun isterse imama uyan kişi olsun sağa ve sola selam verdiğinde kendisinin sağ veya solunda bulunan melekler ve mümin insanlarla mümin cinlere selam vermeye niyet eder.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…