Sorulardan birisi de “İhsan nedir?” şeklindedir. Peygamber soruyu şöyle yanıtlar “Allah’a, onu görüyormuşçasına kulluk etmendir. Sen onu görmesen dahi o seni görür. “.
Allah’ın yarattığı her şeyi ihsanla yarattığını bildiren âyette de (es-Secde 32/7) ihsan kavramı bu anlamdadır. Ahlâk literatüründe ihsan genellikle, “iyiliklerde farz olan asgari ölçünün ötesine geçip isteyerek ve severek daha fazlasını yapmak” mânasında kullanılır.
Bunlardan bazıları şunlardır: Öfkeye hâkim olma, affetme, hoşgörü, sabır (Âl-i İmrân 3/134-135; el-Mâide 5/13; Hûd 11/115; Yûsuf 12/90), işlerde aşırılıktan sakınma, kararlılık ve cesaret (Âl-i İmrân 3/147-148), tokgözlülük ve cömertlik (el-Bakara 2/236; Âl-i İmrân 3/134).
İşte ihsân makâmı, her zaman ve her mekânda O’nunla olmak, O’nun huzûrunda olmak demektir. Cibrîl Hadîsinde îman ve İslâm’ın şartlarının sayılmasından sonra ihsan kavramının işlenmesi son derece anlamlıdır. Demek ki îman ve İslâm’ın kemâle ermesi ihsan makâmını yaşamakla mümkündür.
İhsan gerek Kur’an gerekse hadislerde geçen bir İslam dini terimidir. İhsan bir davranışı en güzel biçimde yapmak demektir. İslam genel olarak inanan kişinin ihsanla kulluk etmesini istemiş, ayrıca Kur’an’da ebeveynleri ile ilişkilerde de ihsan ile davranılması gerektiğini belirtmiştir.
Dilimize İngilizce’den geçen overthinking kavramı “fazla düşünmek” anlamına gelmektedir. Geçmişe dair yaşadıklarınız ya da geleceğe yönelik bir konu hakkında gereğinden fazla ve uzun süre düşünmektir. Düşünme, sürekli tekrar ettiği için “düşünce gevişi” olarak da tanımlanır.
Savaşta kahramanlık göstermeye, sıkıntıları göze alarak üstün değerleri korumaya yönelten ruhsal yetenek anlamında bir ahlâk terimi. İnsanın Allah katındaki durumu hakkında hissettiği korku ve kaygıları ifade etmek üzere kullanılan bir terim.
Halk arasında bir kişinin korkaklığından bahsederken, ona “tavuk gibi” diyoruz. Belki bir açıdan bakıldığında tavukların hızlı korkan hayvanlar olduğu için bu atıfta bulunduğumuzu düşünebiliriz lakin doğada tavuktan daha korkak hayvanlar da var.4 Şub 2023
1-Korkak insan, hayâl, vehim ve zanların esiri olup her şeyden korkar. 2- Korkaklık onu güvenilmez yapar. Sabır ve sebat isteyen, cesaret gerektiren yolculuk gibi zor işlerde bulundurulamaz. 3-Düşmana karşı kendilerine görev verilemez.21 Ağu 2012
1-Korkak insan, hayâl, vehim ve zanların esiri olup her şeyden korkar. 2- Korkaklık onu güvenilmez yapar. Sabır ve sebat isteyen, cesaret gerektiren yolculuk gibi zor işlerde bulundurulamaz. 3-Düşmana karşı kendilerine görev verilemez.21 Ağu 2012
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…