“Bana, Rabbena lekel hamd dedikten sonra ne denir?” sorusu, Müslümanların namaz kıldıklarında sıklıkla kullandığı dualar arasında yer alır. Bu dua, namazda Fatiha suresini okuduktan sonra, “Rabbimiz, sana hamdolsun!” anlamına gelir.
Namaz, İslam dini için en önemli ibadetlerden biridir. Müslümanlar, Allah’a yakınlaşmak ve O’na şükretmek amacıyla beş vakit namaz kılarlar. Namaz, kılınırken belirli dualar da okunur. Bu dualar, Müslümanların Allah’a olan bağlılıklarını ve teslimiyetlerini ifade etmek için kullanılır.
Namazın başlangıcında Fatiha suresi okunur. Ardından, “Bana, Rabbena lekel hamd” dua edilir. Bu dua, Müslümanların Rabbine hamd etme ve O’na şükranlarını sunma anlamına gelir. Çünkü Müslümanlar, her türlü nimetin Allah tarafından verildiğine ve bu nimetler için O’na minnettarlık duymaları gerektiğine inanır.
“Bana, Rabbena lekel hamd” duasını okuduktan sonra, Müslümanlar Rabbine ihtiyaçlarını ve dileklerini sunmak üzere başka dualar da edebilirler. Bu dualar, kişinin içinde bulunduğu duruma ya da ihtiyaçlarına bağlı olarak değişebilir. Örneğin, sağlık, bereket, sükunet gibi konularda Allah’tan yardım ve destek istenebilir.
Bu dua, ibadetlerin tamamlanmış olması ve Allah’a olan bağlılığın ifade edilmesi açısından önemlidir. Müslümanlar, namaz kıldıklarında bu dua ile Rabblerine şükranlarını sunarlar ve dualarını Allah’a ileterek O’ndan yardım talep ederler. Bu dua, Müslümanların samimiyetle Rabblerine yönelmelerini ve O’na olan bağlılıklarını ifade etmelerini sağlar. Böylece, Müslümanlar her namaz kıldıklarında, Rabbine hamd ederek O’na minnettarlık duygularını dile getirirler.
Sözlükte “övmek, şükretmek” anlamına gelen tahmîd ise tesmîin ardından ayakta iken, “Rabbenâ leke’l-hamd” (Ey rabbimiz! Hamd sana mahsustur) duasını okumak demektir.
İslam alemi için en mühim ibadetlerin başında namaz kılmak gelir. Hanefi meshebine göre namazda rukudan kalkarken söylenen ” Rabbena ve Lekel Hamd” sünnettir. Bunu söyleyen kişiler sünneti yerine getirmiş olurken, söylemeyenler ise bu sevaptan mahrum kalmış olur.2 Ara 2020
Rükûdan kalkarken “Semi’Allahü limen hamideh” demek, imama ve yalnız kılana sünnettir. Cemaat bunu söylemez. Bunun arkasından, yalnız kılan ve cemaat, hemen “Rabbenâ lekel-hamd” der ve dik durulur ve “Allahü ekber” diyerek secdeye varılır.
Sual: Rükûdan doğrulunca, (Rabbena lekel-hamd) mi, yoksa (Rabbena ve lekel hamd) mi demek gerekir? İkisi de caizdir. Ancak meşhur olan (Rabbena lekel-hamd) demektir.
ANMA ÇAPI (mm) DIŞ ÇAP(mm)
————– ———–
5″ DN 125
6″ DN 150
8″ DN 200
12″ DN 300
Kuyumcu Ölçü Birimi ÇAP (mm) ÇEVRE (mm)
——————- ——– ———-
7 no 15,0 mm 47 mm
8 no 15,3 mm 48 mm
9 no 15,6 mm 49 mm
10 no 16,0 mm 50 mm
Çap US European
—- —- ——–
16.5 6 52
16.9 6.5 53
17.2 7 54
17.5 7.25 55
1″=25,4 mm olarak kabul edilmektedir. 1″ in tabiri ise 1 parmak olarak da geçmektedir.10 Nis 2020
1 parmak (inch; in) = 0,025 4 m = 2.54 cm
——————————– ———– ————-
1 ayak (foot; ft) = 12 in = 30.48 cm
1 yarda (yard; yd) = 3 ft = 0.9144 m
1 mil (mile; mi) = 1 760 yd = 1 609.344 m
1 deniz mili (nautical mile; nm) = 1 852 m
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…