Hilfü’l Fudul, Ficar Savaşları sonrasında iyi ve saygın kişilerin önderliğinde kurulmuş bir barış cemiyetidir. Hz. Muhammed de bir müddet sonra bu cemiyete katılmıştır.11 May 2020
Bazı Kureyş kabilelerinin, Mekke’de haksızlığa uğrayan insanlara yardım etmek amacıyla yaptıkları Hz. Muhammed’in de katıldığı antlaşma.
Bazı Kureyş kabilelerinin, Mekke’de haksızlığa uğrayan insanlara yardım etmek amacıyla yaptıkları Hz. Muhammed’in de katıldığı antlaşma.
Hz. Peygamberin Mekke’de kendisine vahiy gelmeden önce faziletli gençlerin oluşturduğu Hılful Fudul-Erdemliler İttifakına katılmasının temel nedeni haksızlığa karşı çıkmaktır. İslamiyetle tanışmadan önce erdemli insanları bir araya getiren güç ancak adaletin sağlandığı bir medeniyet tasavvuru olabilir.
Eskileri galat-ı meşhur fasih-i mehcurdan evladır derler. Günümüz Türkçesi ile anlatmak gerekirse günlük hayatta yaygın olarak kullanılan yanlışlar, az bilinen doğrulara yeğlenir de diyebiliriz. Bir nevi yanlışın zamanla toplumca kabul görmesi ve onun pusulası haline gelmesi de diyebiliriz.19 Nis 2022
Galat-ı meşhur; kelimelerin, deyimlerin veya atasözlerinin yaygın olarak yanlış bir biçimde kullanılması sonucu, doğrusunun yerini alması hâlidir.
Osmanlı Türkçesi Yanlış da olsa yaygın söz, kullanılmayan doğrudan iyidir. Yanlış da olsa yaygın söz, doğrusundan iyidir.
Galat-ı meşhur, sözcük veya deyimlerin yaygın olarak yanlış bir biçimde kullanılması sonucu, doğrusunun yerini alması durumudur. “Herkesin doğru bildiği yanlış” denebilir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…