40 yaşındayken 610’da, 26 Ramazan’ı 27’sine bağlayan gece (Kadir gecesi), Muhammed’e geldiğine inanılan ilk vahiy şu şekilde anlatılır: Muhammed, Nur Dağı’ndaki Hira Mağarası’nda tefekkürle meşgulken Cebrail adlı melek geldi ve ona “Oku!” dedi.
40 yaşındayken 610’da, 26 Ramazan’ı 27’sine bağlayan gece (Kadir gecesi), Muhammed’e geldiğine inanılan ilk vahiy şu şekilde anlatılır: Muhammed, Nur Dağı’ndaki Hira Mağarası’nda tefekkürle meşgulken Cebrail adlı melek geldi ve ona “Oku!” dedi. Muhammed “Ben okuma bilmem.” dedi.
Kendisine geldiğinde karşısında vahiy meleği Cebrâil’i gördü. Melek O’na: -“Oku” Dedi. Hz. Muhammed (s.a.v.): -“Ben okuma bilmem”, diye cevap verdi.
Muhammed, kendisine ilk vahiy geldiğinde bu olay hakkında konuşmak üzere Hz. Hatice ile birlikte (bazı rivayetlere göre Hz. Ebû Bekir’le birlikte, bk.
Razi (ö. 606/1210) “müfessirlerin bazısına göre ilk inen vahiy Alak sûresinin ilk beş ayeti, sonra Müddessir sûresinin ilk ayetleridir, bazılarına göre ise ilk olarak Fatiha sûresi, ardından Kalem sûresi inmiştir”, ifadelerini kullanır ve Amr bin Şurahbil rivayetini zikreder.
i. (Fars. rūy “yüz” ve zemіn “yer” ile rūy-i zemіn) Yeryüzü: Hüsn-i re’yin âfitâb-ı âlem-i sıdk u safâ / Hâk-i pâyin menşe-i cem’iyyet-i rûy-i zemin (Fuzûlî). Düşmezse n’ola rûy-i zemîne sâyen / Arş etti anı izzet ile başına tâc (Fıtnat Hanım).
mahşer günü, kıyamet.
Sözlükte “bir topluluğu bulunduğu yerden zor kullanarak çıkarıp bir meydanda toplamak” mânasına gelen haşir (haşr) kelimesi, kıyamet gününde yeniden diriltilen (ba’s) bütün varlıkların hesaba çekilmek üzere bir meydana sevkedilip toplanmasını ifade eder. Toplanılacak yere mahşer, mevkıf veya arasât denir.
Kelimenin Anlamı: Ruz, gündüzün aydınlık saatlerini ifade eder. Genellikle günlük yaşamda ve zamanın ölçülmesinde kullanılır.
Mahşer kelimesinin kökeni Arapçadır. Kıyamet gününden sonra bütün insanların bir arada toplanacağı yere mahşer günü veya mahşer denilmektedir. Aynı zamanda Mahşer gününe “Haşr” da denilmektedir.11 May 2020
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…