Categories: Genel

Peygamberimiz neden dua ederken inşallah demeyin demiştir?

Peygamberimiz Hz. Muhammed’in dualarında “inşallah” kelimesini kullanmamayı önermesi, önemli bir anlam taşımaktadır. Bu konuya dair birçok açıklama ve yorum bulunmaktadır.

İnşallah kelimesi, Arapça kökenli bir kelimedir ve “Allah dilerse” ya da “Allah böyle yaparsa” gibi anlamlara gelir. Dualarda bu kelimenin kullanılması, insanın istek ve taleplerinin sadece Allah’ın izni ve dileğiyle gerçekleşeceğini vurgular. Peygamberimiz, dua ederken “Allah’ın izniyle” anlamına gelen bu kelimeyi kullanmayıp, daha kesin ifadeler kullanmayı tercih etmiştir.

Peygamberimizin dua ederken “inşallah” dememeyi önermesinin birkaç sebebi vardır. Birincisi, duaların gerçekleşmesi Allah’ın iradesine bağlıdır ve sadece O’nun dilediği şekilde gerçekleşir. Ancak kul, herhangi bir şeyi dilese de Allah’tan tam olarak emin olamaz. Dolayısıyla, “inşallah” kelimesini kullanmak, kişiyi Allah’ın dilemesiyle gerçekleşebilecek bir dilek üzerine düşündürür ve mütevazilik gösterir.

İkinci olarak, Peygamberimiz, dua eden bir kişinin sadece Allah’a yönelmesini, O’ndan istekte bulunmasını ve O’na tam bir güvenle yaklaşmasını tavsiye eder. “Inşallah” demek, kişinin duasının gerçekleşeceğinden şüphe etmesi anlamına gelebilir. Oysa ki, dua sırasında Allah’a tam bir inançla yaklaşmak ve O’ndan istekte bulunmak önemlidir.

Üçüncü olarak, Peygamberimiz’in “inşallah” demeyi önermemesinin arkasında, kişinin isteğinin Allah tarafından kabul edildiğine kesin bir şekilde inanması olabilir. İbadetlerde ve dualarda “inşallah” kullanmak, kişiyi O’nun karşısında dağınık ve belirsiz hissettirebilir.

Peygamberimizin “inşallah” kelimesini kullanmamayı önermesi, dualarımızda tam bir güven ve inançla Allah’a yaklaşmamızı ve O’ndan istekte bulunmamızı vurgular. Dualarımızın Allah’ın dileği ve iradesiyle gerçekleşeceğine olan inancımızı ve samimiyetimizi ortaya koyarak dua etmek, bir ibadet şekli olarak önemlidir. Dolayısıyla, Peygamberimizin bu önerisini dikkate alarak dualarımızı yapmamız, manevi hayatımızı daha güçlendirecektir.

Dinimizde inşallah ne demek?

Arapça’da şart edatı olan in ile “dilemek, istemek” anlamındaki şey’ kökünden türeyen şâe fiili ve lafza-i celâlden meydana gelmiş olup “Allah dilerse” demektir.

İnşallah ne durumlarda söylenir?

Yapılacak her işin ilâhî irade ve izne bağlı olarak gerçekleşebileceğini belirtmek amacıyla işin öncesinde söylenmesi gereken bir söz. Bir şeyi küllî hüküm veya kural dışında tutmak anlamı çerçevesinde Arap edebiyatı, fıkıh ve kelâm ilminde kullanılan bir terim.

Amin inşallah demek doğru mu?

Peygamber Efendimiz’in (SAV) hadisleri de var. Yani dua ettiğiniz zaman kesinlikle isteyin, Allah (CC) dilerse demeyin.” ◼ Yani o zaman “amin inşallah” denilmemesi gerekiyor.

Neden inşallah demeliyiz?

İnşallah, Allahü teâlâ dilerse olur manasına, bütün işlerini Allahü teâlânın dilemesine havale etmek için söylenen sözdür. Allahü teâlânın huzurunda itaat edenlerden olmak için, her işte inşallah demelidir! Hadis-i şerifte, (İnsanlar için, inşallah demekten daha faziletli itaat edicilik yoktur) buyuruldu.

Tevbe suresi kuranda kaçıncı sayfadadır?

KUR’AN-I KERİM | 186. Sayfa | Tevbe Sûresi.

Tevbe süresinde neden besmele çekilmez?

Diğer surelerin aksine bu surenin başında ‘besmele’ bulunmamaktadır. İslam alimleri bunu Enfal Suresi’nin devamı niteliğinde olduğunu belirtse de diğer alimlere göre inkarcılara bir uyarıyla başladığı için içinde Allah’ın ‘rahmet’ isimleri geçen besmelenin konmadığı yönündedir.

Tevbe Suresi nerede?

Mushaftaki sıralamada dokuzuncu, iniş sırasına göre yüz on üçüncü sûredir. Mâide sûresinden sonra, Nasr sûresinden önce Medine’de nâzil olmuştur. Müfessirler arasındaki hâkim kanaate göre son iki âyeti Mekke’de inmiştir. 113. âyetinin de Mekke’de indiğine dair bir rivayet bulunmaktadır.

Kur’an ı Kerim’de Tevbe Suresi hangisi?

Tevbe Suresi (Arapça: سورة التوبة) veya Berâe Suresi, Kur’an’ın dokuzuncu suresidir. Sure 129 ayetten oluşur. Tamamı Medine’de indirilen(son iki ayet hariç) indiriliş sırasıyla 113. suredir.

Tevbe Suresi kuranda nerede?

Tevbe Suresi 10. cüz içerisinde yer alır. İlk ayeti 186, son ayeti ise 206. sayfadadır.28 Nis 2023

ahmet

Share
Published by
ahmet

Recent Posts

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti içerisinde neler yer alır?

Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…

8 months ago

Esnaf olarak ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…

8 months ago

Dua ne demek uzun yazı?

Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…

8 months ago

Beyyine Suresi ne anlama gelir?

Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…

8 months ago

Ruhul Beyan ne tür tefsir?

İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…

8 months ago

Selam ne için okunur?

"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…

8 months ago