Peygamber’e ya da diğer peygamberlerden birine hakaret ederse öldürülür, tövbesi de kabul edilmez.
Küfür/Şirk dışındaki günahla- rı işleyenler, tevbe etmeden öldüklerinde cehenneme gidecekleri kesin olarak söylenemez, aksine onlar Allah’ın dilemesi altındadırlar, dilerse onları affeder, dilerse azap eder81.
Affedilmesine ve Cehennemden çıkmasına imkan ve ihtimal yoktur. Bir Müslümanın küfre düşmesi, yani kâfir olması çok kolay olur.
Peygamber’e ya da diğer peygamberlerden birine hakaret ederse öldürülür, tövbesi de kabul edilmez.
Hadislerde iman en üstün itaat olarak nitelendirilirken (Müslim, “Îmân”, 36) şirk en büyük günah olarak tanımlanmış (Müslim, “Îmân”, 37), nifakın küfür olduğuna (Müsned, III, 39), kişinin kalbinde imanla küfrün bir arada bulunamayacağına (a.g.e., II, 349) dikkat çekilmiştir.
Semerkand Medresesi Özellikleri Semerkand Medresesi diğer medreseler gibi eğitim verme amaçlı kurulmuş olan bir medresedir. Bu medrese ilk Türk İslam devleti olan Karahanlılar tarafından kurulmuştur. Bu medrese Karahanlı hükümdarı Tabga Buğra Han tarafından yaptırılmıştır.24 Şub 2021
Unat’a göre ise İslâm’da ilk medrese Büyük Selçuklular zamanında Alparslan’ın veziri Nizamülmülk (1018-1092) tarafından açılan ve yine onun ismiyle anılan “Nizamiye Medreseleridir.” (5).
İlköğretim üstü eğitim kurumları olarak bilinen medreseler, Arapça «ders» kökünden gelen ve ders verilen yer anlamındadır2. Medreselerin Orta Asya İslam kentlerinde ortaya çıktığı kabul edilmektedir. Devlet eliyle ilk medreseler Karahanlılar zamanında kurulmuştu.
Unat’a göre ise İslâm’da ilk medrese Büyük Selçuklular zamanında Alparslan’ın veziri Nizamülmülk (1018-1092) tarafından açılan ve yine onun ismiyle anılan “Nizamiye Medreseleridir.” (5). Sakaoğlu ise ilk medresenin kurucusu olarak, Nişabur hâkimi Emir Nasır b. Sebüktekin’i göstermektedir (6).
Selçuklularda ilk medrese, Tuğrul Bey (- 1063) tarafından Nişabur’da, 1046’da Saraçlar Pazarının yakınında kuruldu (13). Alparslan (1063-1072) ve Melikşah’ın (1072-1092) vezirliğini yapmış olan Nizamü’l-Mülk (1063-1092) tarafından Bağdat’ta bir medrese inşa ettirilmiştir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…