Peygamber Efendimizin kutsal emanetleri, İslam düşüncesinde büyük önem taşıyan ve Müslümanlar için kutsal sayılan eşyalardır. Bu emanetler, peygamberlik dönemi boyunca kullanılan ve İslam tarihinde büyük bir değere sahip olan eşyalardır.
Peygamber Efendimizin kutsal emanetleri arasında en önemli olanı, Kabe’nin köşesine yerleştirilen Hacer-ül Esved’dir. Bu siyah taş, İslam inancına göre gökten düşmüş ve Hz. İbrahim tarafından Kabe’ye konmuştur. Hacer-ül Esved, Müslümanlar için çok kıymetli bir nesnedir ve ona dokunmanın büyük bir ibadet olduğuna inanılır.
Diğer bir kutsal emanet ise Hz. Peygamberin sakal teli ve saçıdır. Hz. Peygamberin sakal teli ve saçı, Müslümanlar için büyük bir değere sahiptir. Bu eşyalar, tarihin derinliklerinde saklanmış ve günümüze kadar ulaşmıştır.
Bunun dışında, Hz. Peygamberin kılıcı da İslam dünyasında kutsal bir eşya olarak kabul edilmektedir. Hz. Ali’ye ait olduğu düşünülen bu kılıç, Müslümanlar için büyük bir simge niteliğindedir.
Peygamber Efendimizin kutsal emanetleri, genellikle İslam dünyasında önemli cami ve müzelerde sergilenmektedir. Örneğin, Mekke’deki Kabe’nin etrafında Hacer-ül Esved sergilenirken, İstanbul’daki Topkapı Sarayı Müzesi’nde Hz. Peygamberin sakal teli ve saçı ile kılıcı sergilenmektedir.
Bu kutsal emanetler, Müslümanlar için büyük bir değer taşır ve ibadet yerleri olarak kabul edilir. Müslümanlar, bu emanetlere saygı duyar ve ziyaret ederek dua ederler. Peygamber Efendimizin kutsal emanetleri, İslam inancının temellerinden birini oluşturur ve Müslümanlar için manevi bir bağ oluşturur.
– Hırka-i Saâdet.
– Hırka-i Saâdet’in saklı olduğu altın sandık.
– Muhammed’in ayak izi.
– Muhammed’in sakalı
– Muhammed’in Uhud Savaşı’nda kırılan dişinin bir parçası (Dendan-ı Saadet)
– Muhammed’in kabir toprağı
– Muhammed’in mührü (Mühr-ü Saadet)
– Muhammed’in sandaletleri (Nal-ı Saadet)
Hırka-i Saadet. Hz. Peygamber’in giydiği elbiselerden “bürde” adı verilen ve günümüze ulaşan iki adet hırkası İstanbul’da muhafaza edilmektedir. Bunlardan Topkapı Sarayı’nda sergileneni “hırka-i saadet”, Fatih’te bulunduğu camiye adını veren ise “hırka-i şerif” adıyla meşhur olmuştur.
– Hırka-i Saâdet.
– Hırka-i Saâdet’in saklı olduğu altın sandık.
– Muhammed’in ayak izi.
– Muhammed’in sakalı
– Muhammed’in Uhud Savaşı’nda kırılan dişinin bir parçası (Dendan-ı Saadet)
– Muhammed’in kabir toprağı
– Muhammed’in mührü (Mühr-ü Saadet)
Has Oda olarak isimlendirilen Topkapı Sarayı’ndaki hırka, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in günümüze ulaşan iki hırkasından biri olarak biliniyor.15 Haz 2023
Ra’d Suresi (Arapça: سورة الرعد) Kur’an’ın 13. suresidir. Sure 43 ayetten oluşur. Adını, 13. ayette geçen ve ‘gök gürültüsü’ anlamına gelen “Ra’d” kelimesinden almıştır. İlgili ayet şöyle der; “13- “”Gök gürültüsü”” O’nu hamd ile, melekler de O’na olan korkularından tesbih ederler..
Yağmurdan fayda görenler onun gelmesine sevinirken, zarar görenler üzülürler. Bulutların elektrik yüklerinin çatışmasından gök gürültüsü doğar. 13. âyette gök gürültüsünün Allah’ı överek tesbih ettiği yani Allah’ın ortaklardan, noksan sıfatlardan uzak ve şanının yüce olduğunu ifade ettiği haber verilmektedir.
Peygamber’e nisbet edilen, “Ra’d sûresini okuyan kimseye daha önce geçmiş ve kıyamet gününe kadar gelecek olan bulutların ağırlığının on katı sevap verilir ve o kişi kıyamet günü Allah’la olan ahidlerini yerine getiren kimseler arasında bulundurulur” meâlindeki rivayetin mevzû olduğu kabul edilmiştir (Muhammed et- …
Bu bağlamda, Rad Suresi Kur’an-ı Kerim’in 13. Suresi olarak bilinmektedir. Toplam 43 ayet-i kerimesi bulunan surenin Mekke içeriği Mekke’de nazil olan diğer sureler ile benzerlik göstermektedir.
Sûrede başlıca Allah’ın birliği (tevhit), peygamberlik, öldükten sonra diri- liş ve müşriklerin İslâm hakkında ortaya attıkları şüpheler konu edilmekte- dir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…