Sözlükte “tertemiz bahçe” anlamına gelen ravza-i mutahhara adlandırması, Hz. Peygamber’in eviyle minberi arasının cennet bahçelerinden (ravza) bir bahçe olduğunu bildiren hadisine dayanır (Buhârî, “Teṭavvuʿ”, 18; Müslim, “Ḥac”, 500-502).
Ebu Bekir ve Hz. Ömer (r.a.) de defnedilmiştir. Medîne’de Mescid-i Nebevî’de Peygamber Efendimiz’in kabri ile minberi arasındaki bu bölüme “Ravza-i Mutahhara” denir.7 Oca 2023
Mescid-i Nebevî veya Peygamber Mescidi (Arapça: المسجد النبوي), Hicret’ten sonra Medine’de İslam peygamberi Muhammed ile arkadaşları tarafından inşa edilen, Muhammed’in kabrinin de içerisinde bulunduğu mescit. “Nebevi” Arapçada “peygambere ait” anlamına gelir, “Mescid-i Nebevî” tamlamasının anlamı ise “Peygamber …
Mescid-i Nebevî’nin Bölümleri. Hücre-i Saâdet. Resûl-i Ekrem’in Hz. Âişe’nin odasına defnedilmesinden sonra burası hücre-i saâdet adıyla anılmaya başlanmıştır.
İstisna: Farsça terkip şeklindeki yer adlarının yazımında terkip ve büyük harf yazımı korunur. Mekke-i Mükerreme, Medine-i Münevvere, Mescid-i Haram, Cebel-i Arafat, Kubbe-i Hadra, Ravza-i Mutahhara vb. İstisna: Farsça terkiplerde ikinci kelime özel isim ise özel isim büyük harfle yazılır ve terkip yazımı korunur.
Nasip etmek, herhangi bir şeyin elde etmek istediği şeyi istemesi durumudur. Kişiler elde etmek istediği şeyleri, genellikle nasip etmek anlamında kullanır. TDK’ya göre “nasip etmek” günlük kazancı istemek anlamındadır. Nasip kelimesinin sözlük anlamı araştırılan bilgilerden biridir.9 Haz 2021
nasaz – ناساز (ص .) 1 – مخالف ، ضد. 2 – خلاف اصول و قا عده ، نامتناسب . 3 – آشفته ، بی سامان .
Birini bir işe atayan, tâyin eden (kimse).
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…