“Peygamber Efendimize Salat ü Selam Ne Demek?” adlı makalede, İslam dininin önemli bir ibadeti olan Salat ü Selam’ın anlamı ve önemi anlatılmaktadır. Salat ü Selam, Arapça kökenli bir ifadedir ve “selamet getiren” anlamına gelir. Bu dua, Müslümanların Peygamber Efendimize sevgi ve saygılarını ifade etmek için kullandıkları bir dilektir.
Makalede, Salat ü Selam’ın İslam dinindeki yerine vurgu yapılmaktadır. Peygamber Efendimize Salat ü Selam okumak, Müslümanların sevgi ve bağlılıklarını göstermenin yanı sıra, imanlarının da bir göstergesidir. Salat ü Selam’ın, kişinin kendisini Allah’a yaklaştıran bir ibadet olduğu belirtilmektedir. Bu dua, Müslümanların Hz. Muhammed’in sünnetini takip etme ve ona benzeme arzusunu ifade etme amacını taşır.
Makalede ayrıca, Salat ü Selam’ın okunmasının birçok faydasına da değinilir. Salat ü Selam, kişinin kendisini koruyan bir kalkan gibi etki yapar ve Allah’ın rahmetini üzerine çeker. Ayrıca, bu dua, Müslümanların dünya ve ahiret mutluluğuna vesile olur. Peygamber Efendimize Salat ü Selam okumak, kişinin duasını kabul etme ihtimalini arttırır ve günahlarını affettirir.
Makalede ayrıca, Salat ü Selam’ın nasıl okunması gerektiği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği de açıklanır. Makalede yer alan bilgilere göre, Salat ü Selam, kalpten ve samimiyetle okunmalıdır. Ayrıca, okunan Salat ü Selam’ın, Hz. Muhammed’e hakaret veya saygısızlık içeren ifadeleri içermemesi önemlidir.
Sonuç olarak, “Peygamber Efendimize Salat ü Selam Ne Demek?” adlı makalede, Salat ü Selam’ın anlamı, önemi, faydaları ve nasıl okunması gerektiği gibi konular ele alınmaktadır. Salat ü Selam, Müslümanların Hz. Muhammed’e olan sevgisini ve bağlılığını ifade eden önemli bir ibadettir.
“Salât” kelimesi sözlükte “dua”, “rahmet”, “bereket”, “hüsn-ü senâ da bulunma”, “tezkiye etme”, “istiğfar dileme” ve “tesbîh” anlamına gelir.
“Allahümme salli alâ Muhammed’in ve alâ âli Muhammedin, kemâ salleyte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamîdun mecîd.” şeklindedir. Salavatın en kısa şekilde çekilebilecek hali ise; ” Allahümme salli alâ Muhammed ve alâ âli Muhammed.” şeklinde söylenir. Bir mümin dilediği şekilde salavat getirebilir.6 Mar 2023
Hz. Peygamber’e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir.
Salât ve selâm kelimelerinden oluşan “salât-u selâm” terkibi, Hz. Peygamber (s.a.s.) için okunan ve Allah’ın rahmet ve selâmının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir. Salavât, salât kelimesinin çoğuludur. Kur’ân’da, “Allah ve melekleri şüphesiz Peygambere salât ediyorlar.
Yanlarındaki köpekleriyle birlikte orada derin bir uykuya dalan gençler muhtemelen 309 yıl sonra uyanmışlardır. Bu süre Kur’ân-ı Kerîm’de, “Onlar mağaralarında 300 yıl kaldılar, dokuz da ilâve ettiler” şeklinde belirtilmektedir.
Kur’an-ı Kerim’de, mağarada 300 yıl boyunca uyuyan Ashab-ı Kehf’ten bahsedilir. Kehf Sûresi’nin, 18. ve 25. ayetlerinde, “Onlar mağaralarında dokuz fazlasıyla üç yüz yıl kaldılar.” denir. Buradan anlaşılacağı üzere, 7 uyuyanlar gerçektir.29 Ara 2022
Ashabı-ı Kehf kelime anlamı olarak mağara insanı ya da kitabe halkı olarak kabul edilmektedir. İsimleri unutulan ve öldükleri zannedilen gençlerin yıllar hatta yüzyıllar sonra ortaya çıkmasından bahsedilmektedir.9 May 2020
Eshab-ı Kehf Mağarası, Kuran-ı Kerim’in Kehf Suresi’nin 9-26. Ayetleri’nde anlatıldığı gibi, Allah’a inanan ve yaşadıkları devrin zalim ve müşrik kralından kaçan Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernus, Debernuş, Şazenuş ve Kefeştatayyuş adlı yedi gencin ve köpekleri Kıtmir’in 309 yıl uyudukları mağaradır.
İslam’ın kutsal kitabı Kur’an’ın Kehf Suresi’nde bu gençlerin kıssası anlatılmakta ve bu olay “Ashâb-ı Kehf Kıssası” olarak anılmaktadır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…