Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in soyu, Kureyş kabilesine dayanmaktadır. Hz. Muhammed, Arap Yarımadası’nın Mekke şehrinde dünyaya gelmiş ve Kureyş kabilesine mensuptur. Kureyş kabilesi, Arap Yarımadası’ndaki en önemli ve etkili kabilelerden biridir ve Mekke şehrinin hâkim ailesidir.
Hz. Muhammed’in babası Abdullah bin Abdulmuttalib ve annesi Amine binti Vehb’dir. Babası Abdullah ise Kureyş kabilesinin önemli liderlerinden Abdulmuttalib’in oğludur. Hz. Muhammed, ailesinin önemli bir konumda olmasına rağmen, genç yaşta babasını kaybetmiştir.
Peygamber Efendimiz’in soyu, Hz. Muhammed’in amcası Ebû Tâlib’in oğlu Ali ile devam etmiştir. Ali, Hz. Muhammed’in yüzünü ilk kez gören, onun sözcüsü olan ve aynı zamanda ilk Müslümanlardan biridir. Ali’nin soyu da Hz. Muhammed’in soyunun bir devamıdır.
Peygamber Efendimiz’in soyu, Ali’nin oğullarından Hasan ve Hüseyin ile devam etmiştir. Hasan ve Hüseyin, Hz. Muhammed’in torunlarıdır ve İslam dünyasında büyük saygı gören kişilerdir. Hasan’ın soyu da Emevi dönemine kadar devam etmiştir.
Hz. Muhammed’in soyu, Emevilerden sonra Ehl-i Beyt olarak bilinen soy hattında devam etmiştir. Ehl-i Beyt Soy Hattı, İmamet doktriniyle bağlantılı olarak, İmam Ali’nin soyundan gelen liderlerin ve İslam toplumunun rehberlik yapma yetkisine sahip olduğuna inanır.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in soyu, Kureyş kabilesinden gelmekte olup, Hz. Ali ve Hz. Hasan ile devam eden bir soy hattıdır. Bu soy hattı İslam dünyasında çok büyük bir öneme sahiptir ve İslam kültüründe büyük bir değere sahip olan Ehl-i Beyt kavramının temelini oluşturur.
Hz. Muhammed (s.a.s.)’in babası Abdullahtır. Abdullah’ın babası, Kureyş kabilesinin Haşimoğulları kolundan ve Mekke’nin ileri gelenlerinden Abdülmuttalib’tir. Annesi, Kureyş kabilesinin Zühre oğulları kolundan Vehb’in kızı Âmine’dir.14 Eyl 2023
Kureyş kabilesi, Muhammed’in on bir göbekten atası Fihr bin Malik’in erkek çocuklarının soyundan gelen asil bir kabiledir. Bazı tarihçilere göre Kureyş kabilesi, Nuh peygamberin torunu İbrahim peygamberin oğlu İsmail’in neslinden olduğu kabul edilen Adnan’ın soyundan gelir.
Hz. Muhammed, Hz. İbrâhim’in oğlu İsmâil’e nisbetle İsmâilîler diye de anılan ve iki büyük Arap topluluğundan birini teşkil eden Adnânîler’e (Arab-ı müsta’ribe) mensuptur (diğeri Arab-ı âribe, Kahtânîler’dir).
Seyyid (Arapça: سيد), İslam peygamberi Muhammed’in kızı Fatıma ve torunları Hasan, Hüseyin, Zeynep, Rukiyye ve Ümmü Gülsüm’ün soyundan olduğu inanılanlar genel olarak bu adla anılır. Hanımlar için Seyyide sıfatı kullanılır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…