[1] (İslam) Sallallahu Aleyhi ve Sellem kavramının kısaltması (“Allah’ın selamı onun [Muhammed’in] üzerine olsun.”)
[1] (İslam) Sallallahu Aleyhi ve Sellem kavramının kısaltması (“Allah’ın selamı onun [Muhammed’in] üzerine olsun.”)
Tebliğ mesleğinin yolu, “acz, fakr, şefkat ve tefekkür” yoludur.9 Eki 2021
Sözlükte “bir şeyi gerçek yönüyle kavramak, bir nesnenin şekli zihinde oluşmak, nesneyi gerçek haliyle bilmek” anlamındaki ilm kökünden türeyen ta’lîm “birine bilgi öğretmek, ders okutmak” demektir (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredât, “ʿalm” md.).
İrşadında ve ikazında hiddet ve şiddet göstermezdi. Muhataplarını samimî bir hava içerisinde karşılar, onlara şefkat ve merhametle nasihatte bulunurdu. Doğruyu ve gerçeği anlatmakta daima tatlı dili, güzel sözü tercih ederdi. Zihinlerde meydana gelen şüphe ve tereddütleri büyük bir sabır ve anlayışla giderirdi.16 May 2020
Ömer Hayvekî’dir. İlimdeki üstün katkısı nedeniyle “Necmüddîn: Dinin Yıldızı”, ilmî münazaralardaki büyük üstünlüğü sebebiyle de “Tammetü’l-Kübrâ: Büyük Darbe” lakapları ile anılmıştır. Zamanla bu iki lakap “Necmüddîn-i Kübrâ” şeklinde birleşmiş ve isminin yerine kullanılmaya başlanmıştır.29 May 2021
XII-XIII. yüzyılın önemli Kübrevî şeyhlerinden Necmüddîn Daye’nin (654/1256) Farsça telif ettiği ve incelemeye konu olan eserinin tam adı “Mirsâdü’l-ibâd mine’l-mebde’ ile’l-me’âd”dır.
Kübrevî şeyhi. Mutasavvıf, Kübreviyye tarikatının Bâharziyye kolunun kurucusu. Kübreviyye tarikatının Hemedâniyye kolunun kurucusu, Keşmir’in İslâmlaşmasında önemli tesiri bulunan sûfî. Kübreviyye’nin Seyyid Muhammed Nurbahş’a (ö. 869/1464) nisbet edilen bir kolu.
Anadolu Selçuklu sultanı (1220-1237). Abbâsî halifesi (1225-1226). Şathiyeleriyle tanınan mutasavvıf. Rükniyye tarikatının kurucusu, İranlı âlim ve şair.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…