Medine’ye hicretten önce, peygamberliğin beşinci yılında (Miladi 610) Mekke müşriklerinin baskılarına maruz kalan 100’den fazla sahabî Hz. Peygamber’in tavsiyesi üzerine Habeşistan’a hicret etmiş, bunlardan bir kısmı daha sonra Mekke’ye döndükten sonra, bir kısmı da oradan Medine’ye göçmüştür.
632’de, Veda Haccı’nı tamamladıktan ve Veda Hutbesi’ni verdikten birkaç ay sonra hastalandı ve Medine’de öldü. Ölümünden önce Arap Yarımadası’nın büyük bir kısmının İslam’ı benimseme süreci tamamlanmıştı.
Müslümanların 622 yılında Mekke’den Medine’ye göçüne verilen isimdir.
Muhammed Müslümanlığı tebliğ etmeye başladıktan sonra gerçekleşti. Mekke’de Müslümanlığın yayılmasından rahatsız olan müşrikler yani Mekke’de yaşayan putperest kesim Müslümanlara baskı uygulamaya başladı. Zamanla bu baskılar şiddete dönüştü. Bunun sonucunda bir grup Müslüman Habeşistan’a hicret etti.19 Mar 2021
Hicret, Hz. Peygamber ve Mekke’li Müslümanların 622 yılında Mekke’den Medine’ye göçüne verilen isimdir. Müslümanlar için Mekke’de dozajı her gün artarak devam eden baskı, zulüm ve diğer olumsuz şartların ardından Medine’ye hicret etmek Müslümanlar için kaçınılmaz bir zorunluluk haline gelmişti.
Kelime anlamı olarak selamet kökünden türeyen İslam dini if’al babı ile türemiştir. Slm kökündendir ve bu bab’a göre anlam kazanmıştır. İslam, teslimiyet, boyun eğmek, salim bulunmak, lekesiz olmak, selim olmak, selamete kavuşmak, güven ve barış içerisinde olmak, ihlaslı olmak ve samimiyet gibi anlamlar içerir.29 Ağu 2023
Bilindiği gibi semavî dinlerin sonuncusunun adı İslâm’dır. O bu adı bizzat kutsal kitabı olan Kur’ân’dan almıştır. 3 İslâm, “silm” kökünden mastar olup sözlükte “nefsini teslim etmek, boyun eğmek, sâlim olmak, lekesiz bulunmak, selâmete çıkarmak veya güvenliğe kavuşmak” gibi anlamlara gelmektedir.
Sonuç olarak İslam, “teslimiyet” anlamına gelirken, Müslüman da “teslim olan” anlamına gelir. Burada teslim olunan, tek Tanrı olduğu kabul edilen Allah’tır. Sözlükte “kurtuluşa ermek, boyun eğmek, teslim olmak, barış yapmak” anlamlarındaki selm kökünden türemiştir.
Bilindiği gibi semavî dinlerin sonuncusunun adı İslâm’dır. O bu adı bizzat kutsal kitabı olan Kur’ân’dan almıştır. 3 İslâm, “silm” kökünden mastar olup sözlükte “nefsini teslim etmek, boyun eğmek, sâlim olmak, lekesiz bulunmak, selâmete çıkarmak veya güvenliğe kavuşmak” gibi anlamlara gelmektedir.
İslam, teslimiyet, boyun eğmek, salim bulunmak, lekesiz olmak, selim olmak, selamete kavuşmak, güven ve barış içerisinde olmak, ihlaslı olmak ve samimiyet gibi anlamlar içerir. İslam’a giren kişiye Müslim veya Müslüman denir. İslam’a teslim olan manasında kullanılmaktadır. Müslim kelimesinin kökü İslam’dan gelmektedir.29 Ağu 2023
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…