Hz. Muhammed’in çok evlilik yapmasının temel sebepleri arasında toplumsal, siyasi ve İslami nedenler bulunmaktadır. İslam tarihindeki bu evliliklerin, sadece kişisel arzularla veya zevk için yapıldığına dair yaygın bir yanlış anlama vardır. Oysa bu evlilikler, Hz. Muhammed’in üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmek, ahlaki ve sosyal dengeleri sağlamak amacıyla gerçekleşmiştir.
İslam döneminde çok eşlilik yaygın bir uygulamaydı ve Hz. Muhammed bu uygulamaya uymuştu. İslam toplumunda kadınların korunması ve bakımı önemli bir değerdi. Hz. Muhammed, çok sayıda evlilik yaparak dul ve yetim kadınların geçimlerini sağlamak ve korumak amacını gütmüştür. Örneğin, Hz. Hatice ile yaptığı evlilik, onun ticaret hayatında edindiği güç ve zenginliği, toplumun dezavantajlı kesimleri olan dul kadınların ve yetimlerin faydasına kullanmış olmasıyla ilişkilendirilebilir.
Ayrıca, Hz. Muhammed’in siyasi ve diplomatik nedenlerle evlilik yaptığı da unutulmamalıdır. Kendisi, İslam’ın yayılmasına yardımcı olacak ittifaklar ve ilişkiler kurmak amacıyla farklı kabilelerden ve etnik gruplardan kadınlarla evlenmiştir. Bu evlilikler, İslam devletinin güvenliğini ve yayılmasını sağlamak için stratejik bir hamle olarak değerlendirilmiştir.
Son olarak, Hz. Muhammed’in çok evlilik yapması, İslam hukukunun ve sosyal yapının gelişmesi için de önemli bir rol oynamıştır. Onun evlilikleri, İslam toplumunda kadınların rolü, hakları ve statüsü hakkında kuralların oluşmasına yardımcı olmuştur. Örneğin, kadının miras hakkı, boşanma ve polygami gibi konular bu evlilikler üzerinden şekillendirilmiştir.
Tüm bu sebepler göz önünde bulundurulduğunda, Hz. Muhammed’in çok evlilik yapması, sadece kişisel arzu ve zevklerle açıklanamayacak bir karmaşık yapıya sahip olduğu ortaya çıkar. Toplumsal, siyasi ve İslami nedenler bu evliliklerin temel amacını oluşturmuştur.
Peygamber’in (s.a.s.) özel bir durumu olduğu şüphesizdir. O’nun hayatının sonlarına doğru dokuz hanımını bir nikâh altında toplamış olması, bazıları tarafından dünyevî zevklere düşkünlükle yorumlanmak istenmiştir.
*Aile hukuku ve kadınların değişik halleri ile ilgili bütün ayrıntıların ortaya çıkıp cevaplandırılması için, Resulullah’ın çok evlenmesi bir ihtiyaçtı. Müslüman kadınlar, bir erkeğe sormaktan çekinecekleri değişik halleri konusunda, Hz. Peygamber’in hanımlarına müracaat ederek bilgi sahibi olmuşlardır.18 Nis 2011
Hatice’den sonra İslamiyet’i seçen ve Müslüman olan ikinci kadındır. Peygamberimizin diğer eşlerinin isimleri: Cüveyriye binti Hâris, Mâriyetü’l-Kıbtiyye, Hz. Zeyneb, Meymûne binti Hâris ve Safiyye binti Huyey. Peygamber Evliliklerinin Sebepleri Nelerdir?21 Oca 2021
İslam peygamberi Muhammed’in farklı kaynaklarda geçen değişik isimlere göre 9 ile 19 arasında kadınla evlendiği düşünülmektedir.
Cennetin Dört Hanımefendisi: Hz.Asiye, Hz.Meryem, Hz.Hatice, Hz.Fatıma.
“Cennet kadınlarının en hayırlısı İmran kızı Meryem’dir. Ve cennet kadınlarının en hayırlısı Huveylid kızı Hatice’dir.” (Taberî, ilgili ayetin tefsiri). Demek ki, onlardan her birisi, içinde bulundukları devirlerinin en üstün kadını olarak, cennette de kadınların en üstünüdür.30 Eki 2009
Kureyş kabilesine mensup olup nesepleri Hz. Peygamber’in nesebiyle birleşmektedir. Bu sebeple, “aşere-i mübeşşere” ifadesini “Kureyş’ten cennetle müjdelenmiş on kişi” olarak anlamak daha doğru olacaktır. Nitekim konuya ait rivayetlerde de “aşeretün min Kureyşin fi’l-cenne” kayıtlarına rastlanmaktadır.
Peygamber efendimiz ile Hz Meryem annemizin cennette evleneceğini anlatan hadisi şerif hakkında. – YouTube.28 Tem 2023
Aşere-i mübeşşereden olan sahâbî. Hz. Peygamber tarafından cennete girecekleri daha hayatta iken kendilerine müjdelenen on sahâbî.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…