”O Nebi müminleri iyilikle (maruf) emredecek, kötülüklerde (münker) yasaklayacak; İyi şeyleri onlara helal kılacak (Yuhillu); Pis şeyleri onlara haram (yuharrimu) kılacaktır…” ayeti de açıkça peygamber efendimizin ümmetine iyi şeyleri helal kılma, pis şeyleri de haram kılma yetkisini ispat eder.
“Peygamberimiz kuranda açıkça belirtilmeyen bir konuda haram koyma yetkisi yoktur, sadece belli bir süre yasak koymuştur mesela altın ve gümüş haram değildir, haram olsaydı kadınlara da haram olması lazımdı, Nebi’nin koyduğu erkeklere altın ve ipek yasağı da asla Kur’an’ın koyduğu cinsten bir haram kılma değildir.6 Ağu 2015
Haram kelimesi fıkıh terminolojisinde Allah tarafından yasaklanmış eylemleri ifade eder. Bu sebeple bir eylemin haram sayılabilmesi için O fiilin Kur’an’da yahut da sahih hadislerle yasaklanmış olması gerekir.
2 aleyna. üstümüze bela ve sıkıntı yağdırdığın anlamına gelir. 3 melis tembel ve şişman anlamına gelir. 4 rümeysa gözü çapaklı kadın demektir. ve beşincisi ise güneyra kedicik anlamına gelir.1 Kas 2022
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…