Pazarcık (Bulgarca: Пазарджик Pazardjik veya Pazardzhik), Meriç ırmağına kıyısı olan, Bulgaristan’ın Pazarcık iline bağlı 71.979 nüfuslu şehir.
1878 Berlin Antlaşması’nda Rusların etkisiyle Romanya’ya bırakılmayan Güney Dobruca, Romen diplomasisi ve ordusunun İkinci Balkan Savaşı’ndaki başarıları neticesinde, 10 Ağustos 1913 Bükreş Antlaşması ile Romanya’ya katılmıştır.
Dobriç (Bulgarca: Добрич / Dobrich, Rumence: Bazargic), Osmanlı Devleti zamanında ve bölgede yaşayan Türkler arasında Hacıoğlu Pazarcık olarak adlandırılan, Bulgaristan’ın kuzeydoğusunda, Tuna düzlüğünün doğusunda, Dobruca platosunun güneyinde 43˚34′ kuzey enlemi 27˚50′ doğu boylamında bir şehirdir.
Şehrin adı Komünizm döneminde bir ara Tolbuhin olmuştur. Dobriç’in Tolbuhin olarak adlandırıldığı yıllar 1949-1990 arasıdır. 25 Ekim 1949 yılında Dobriç şehrine Sovyet Mareşali Fyodor Tolbuhin’in adı verilmiş, 1990’da yayımlanan Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı kararıyla da şehir eski adı Dobriç’e kavuşturulmuştur.16 Haz 2020
4.719,7 km² yüzölçümüne sahip ilin nüfusu 213.325 kişidir. Dobriç ilinin 8 belediyesi vardır. Bu il, 1913-1916 ve 1918-1940 arası Kaliakra adıyla Romanya’nın bir parçasıydı. Dobriç, 16. yüzyılda kurulmuş bir köydü.
Sabır, saptırıcı engellere karşı doğru olan şey üzerinde ısrar etmek, sapmamak, dayanmak anlamına gelir. Sevgili Peygamberimiz sabırlı olma konusunda da biz Müslümanlara örnektir.
– Belaya sabır,
– Din bilgilerini öğrenirken ve ibadetlerini yaparken sabır,
– Günah işlememek için sabır. Belaya sabredene 300, ibadet yapmaya sabredene 600, günah işlememeye sabredene ise 900 derece ihsan edilir.) [ Ebu-ş-şeyh]
Sözlükte “engellemek, hapsetmek; güçlü ve dirençli olmak” anlamlarındaki sabr kelimesinin ahlâk terimi olarak “üzüntü, başa gelen sıkıntı ve belâlar karşısında direnç gösterme; olumsuzlukları olumlu kılmak için gösterilen metanet” gibi mânalara geldiği, karşıtının ceza’ (telâş, kaygı, yakınma) olduğu belirtilmektedir.
Daha sabırlı, insanlara karşı hoş görülü, aceleci olmayan, stres içinde yaşamayan, kolay kolay sinirlenmeyen, kurallardan arınmış ve esnek kişilerdir (Durna, 2004).
Sabır ve dinî hayat adeta yoldaştır. Dindarlık sabrı geliştirdiği gibi sabır da dindarlığı geliştirmekte, böylece birey hem dinî hem de kişisel gelişimde ivme kazanmaktadır. İslâm dininde “imanın yarısı” olarak nitelendirilen ve imanın aslî bir boyutunu temsil eden sabır, Kur’ân’da sıklıkla zikredilir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…