Han-Hakan (Ön-Türklere ve Antik Türklere kadar uzanan, devletin baş hükümdarı için kullanılan ve Türk geleneklerinde kutsal olan ünvan. Ön-Türkçe ve eski Türkçede “ulu lider” anlamına gelmekteydi.) Sultan, (Padişah)
“Padişah”a gelince, tamamıyla Osmanlı tarih ve medeniyetinin ürünüdür. Sınırları, Allah tarafından korunmuş çok geniş topraklara sahip olan Müslüman hükümdara denir. Bu unvan, Osmanlı hükümdarlarının örfî sıfatlarını ifade etmek maksadıyla, devletin kuruluş yıllarından itibaren benimsenmiştir.
Ahmedî’nin İskendernâme’sinde Orhan ve I. Murad için bey/ beg unvanı ile birlikte padişah unvanı da yer alır. XIV. ve XV. yüzyıllarda Osmanlı hükümdarları, İslami “sultan” unvanı ile beraber resmi unvan olarak “bey” ve “han” unvanlarını tercih etmişlerdir.20 Ara 2020
Osmanlı hükümdarları padişah unvanını 1421’de devletin başına geçen II. Murat’tan itibaren kullanmaya başlamışlardır. II. Murat dönemine dek “sultan” unvanını kullanan Osmanlı padişahları ayrıca halife, hakan ve kayser unvanlarını da kullanmışlardır.
Selim ile Safevi hükümdarı Şah İsmail arasında 23 Ağustos 1514’te, günümüzde İran sınırları içinde yer alan Maku şehri yakınlarındaki Çaldıran Ovası’nda yapılan meydan muharebesidir. Muharebe, Osmanlı imparatorluğu’nin kesin zaferiyle sonuçlanmıştır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…