osmanlı’da devşirme işi için görevlendirilen zabitlerdir. reşad ekrem koçu’ya göre toplayıp getirdikleri çocuklar turna sürüsüne benzetildiği için bu unvan verilmiştir. bu turnaların ekseriyeti yeniçeri, kimisi cellat, kimisi sadrazam olmuştur.
Halk edebiyatında turna figürü çoğunlukla ulak, iyilik sembolü, kız, güzellik, uğur, bereket, niyet elçisi ve gurbet gibi olguları anlatmak için kullanılmıştır.
Yeniçeri Ocağı’nın ocak ağaları denilen altı büyük ağasının en küçük rütbelisi olan turnacıbaşının (D’Ohsson, VII, 315) sembolik görevi padişahla birlikte sürek avlarına katılmak, avı takip eden köpeklerle balıkçıl ve diğer kuşları yakalayan tazılara bakmaktı.
Türkülerimizde, göçmen bir kuş olduğu için daha çok haber götürüp getiren bir sembol olarak kullanılmıştır. Bunun yanında bazı türkülerde; hasret, özlem, dert ortağı, özgürlük sevdalısı, avaz, bolluk, bereket, refah ve güzellik sembolü olarak da kullanılmıştır.
Turnacılar hükümdarın seyretmesi için besledikleri turnalarla keklik ve balıkçılları da beraberlerinde götürürlerdi. Turnacıbaşının asıl görevi kumandanı olduğu ortanın düzenini sağlamak, devşirme işlerinin Yeniçeri Ocağı’na bırakılmasından sonra devşirme memuru sıfatıyla Rumeli’de ve Anadolu’da asker adayı toplamaktı.
Allah’ım günahlarımızı bağışla, bizi muhabbetine ve dostlarının muhabbetine cezb et. Bizi tevfikınla(yardımınla) ve istikametle rızıklandır. Dinin üzere taatinle(emrine uygun ) kıl. Birahmetike yâ Erhamerrahimîn.
Nakşibendiyye tarikatının Hâlidiyye kolunun kurucusu. Dinler tarihi, tasavvuf ve Türk dinî mûsikisinde kullanılan bir terim. Müridin şeyhine gönlünü bağlaması ve onu düşünmesi anlamında bir tasavvuf terimi.
Muhammed Saki Elhüseyni’nin kaleme aldığı “Hatm-i Hâcegân ve Saadetli Sâdâtı” adlı değerli kitap; hatmenin manasını, adap ve erkânını, hatmede okunan sure, salavat ve duaların hangi anlamlara geldiğini, Nakşibendî yolunda bu zikre niçin önem verildiğini kaynak ve delilleriyle anlatıyor.
Hatme İslam’da sünnet olan ibadetlerden birisidir. Değişik şekillerde yapılan hatme ibadetinde Kur’an-ı Kerim’deki ayet ve sureler okunur ve salavat çekilir. Hatme duası nedir, nasıl yapılır? Hatme duası ve Türkçe anlamı ile ilgili detaylı bilgilere içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
Nakşibendiyye tarikatının özellikle Hâlidiyye kolunda uygulanan bir zikir şekli. Bahâeddin Nakşibend’e (ö. 791/1389) nisbet edilen tarikat. Nakşibendiyye tarikatının kurucusu.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…