Dini ve ticari haklar verilmiş, gayrimüslimler kendi cemaat hukukları ve örfi hukuklarını uygulamaları serbest bırakılmıştır.
İslâm ülkesine emanla giren yabancı gayri müslim. İslâm ülkesine girmek veya İslâm ordusuna teslim olmak isteyen bir yabancıya verilen can ve mal güvencesi.
Osmanlı Devleti, Tanzimat Fermanı ile eşitlik anlayışını devlet politikası olarak ilan etti.
Gülhane Hatt-ı Hümayunu, 1858 Arazi Kanunnamesi. Çok uluslu ve farklı dinlere mensup vatandaşlarını bir arada bulunduran yapısı olan Osmanlı Devleti hükümranlığı boyunca Müslüman vatandaşlarına tanıdığı gibi gayrimüslimlere de hemen hemen aynı hakları tanımıştır.21 Şub 2022
1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı’nın devamı niteliğinde bir belge olan Islahat Fermanı; Osmanlı tebaası içindeki gayrimüslim ve yabancı azınlıklara bir takım haklar tanıyan ve ırk, din, dil ayrımı gözetmeden bir Osmanlı toplumu yaratmayı amaçlayan bir fermandır.14 Mar 2023
Münevver isminin anlamı “parlatılmış, aydınlatılmış ya da ışıklı” olarak tanımlanır.26 Ağu 2022
Muhammed’in isimlerinden biri olan Müberra, 7. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Küçük büyük tüm günahlardan arınmış, Allah’ın haram kıldığı şeylerden uzak duran takva ehli kişilere Müberra denir. Müstesna, Asude ve Münezzeh kelimeleri bu isim ile eş anlamlıdır.29 Tem 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…