Serdengeçti, Osmanlı askeri sisteminde; Akıncılar içinde düşman ordusu içine girmek ve muhasara altındaki kalelere dalmak için gönüllü yazılanlar hakkında kullanılan bir tabirdir. Bunlar ellerinde kılıçları tehlikeli işlere daldıkları için “yalınkılıç” ya da “dalkılıç” olarak da anılır.
Osmanlılar’da denizci erlerle taşrada görevli valilerin yanlarında bulundurdukları adamları için kullanılan bir tabir.
serdengeçti teriminin Türkçe Türkçe sözlükte anlamı (Osmanlı Dönemi) Tar: Akıncılardan düşman ordusu içine dalmak veya muhasara altına alınan bir kaleye girmek için fedai yazılan kimseler. Bunlara ellerinde kınlarından sıyrılmış kılıçlarla bu tehlikeli işlere atıldıkları için “dalkılıç” da denilirdi.
[1] Çok dikkat ve özenle davranan ya da böyle davranılmasını isteyen, memnun edilmesi güç. [2] Temizliğe aşırı düşkün olan.
Bir buluş sonucu olan, nitelikleri bakımından benzerlerinden ayrı ve üstün olan.
Hak Yayınları Büyük Şirkte Cehalet Mazeret Değildir 14.
Çoğunluğa göre kişinin bu konudaki bilgisizliği, yapma ve yapmama yükümlülüğünü tamamıyla kaldıran bir mazerettir. İmam Züfer gibi bazı fakihlere göre ise yükümlülük ortadan kalkmaz.
mukap 3. derece (kup) demektir. 2. derece cahiller (katmerli cahiller) bilmediklerini bilmezler, 3. derece cahiller zannederler ki bir kendileri bilirler baskalarinin akli hicbir seye kesmez.
Cehli Mürekkep; Cahil olduğu halde cahil olduğunun. farkına varamayan kişidir.25 Eyl 2020
“Cehl”in ilk anlamı ilm sahibi olmamak, ikinci anlamı ise hafiflik, önem- semezlik ve ciddiyetsizliktir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…