Categories: Genel

Osmanlı Devletinin Avrupada daimi elçilikler kurması neyin göstergesi?

Daimi elçiliklerin açılması, Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan itibaren yürüttüğü karşılıksız diplomasiden, muvazene diplomasisine geçişinin bir başlangıcı olarak görülmüştür. Bu nedenle söz konusu diplomasinin uygun bir şekilde yürütülmesinde daimi elçilikler oldukça önemli bir rol oynamıştır.

Osmanlı ilk elçiliği nerede açtı?

III. Selim, ilk Osmanlı elçiliğinin açılacağı yer olarak önce Paris’i düşünmüştü. Fakat Fransız Devrimi dolayısıyla ülkede büyük bir istikrarsızlık ortamı hakimdi. Bu nedenle ilk elçilik 1793’de Londra’da açıldı.

Lale Devrinde Avrupa başkentlerinde elçilikler açılmasının amacı nedir?

Paris, Londra ve Viyana gibi Avrupa başkentlerine geçici elçilik heyetleri yollanmış, böylelikle Avrupa’yı daha yakından tanıma imkânı sağlanmıştır. Said Efendi ve İbrahim Müteferrika Avrupa’dan matbaayı getirmişlerdir.

Osmanlı ilk daimi elçi kim?

Osmanlı ise ilk defa Avrupa devletlerindeki gelişmeler konusunda bilgi edinmek amacıyla 1720’de Fransa’ya daimi elçi olarak Yirmisekiz Çelebi Mehmet Efendi’yi göndermiş, arkasından da III. Selim döneminde Avrupa’nın büyük merkezlerinde daimi elçilikler kurmuştur (Gönlübol, 1993: 118).

Osmanlı ilk daimi elçiliği nerede açtı?

Babı-ali ilk daimi ikamet elçiliğinin İngiltere Krallığı başkenti Londra’da açılmasına karar verilmişti. Sultan III. Selim’in kararı ile 23 Temmuz 1793’te “Kalyonlar Katibi” Yusuf Agah Efendi Londra’ya ikamet elçisi olarak tayin edilmiştir.

ahmet

Share
Published by
ahmet

Recent Posts

Yugoslavya Federal Cumhuriyeti içerisinde neler yer alır?

Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…

11 months ago

Esnaf olarak ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…

11 months ago

Dua ne demek uzun yazı?

Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…

11 months ago

Beyyine Suresi ne anlama gelir?

Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…

11 months ago

Ruhul Beyan ne tür tefsir?

İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…

11 months ago

Selam ne için okunur?

"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…

11 months ago