Ömer bin Hattab (Arapça: عمر ابن الخطاب; y. 583 / 584 – Kasım 644), İslam peygamberi Muhammed’in sahabesi ve İslam Devleti’nin Ebû Bekir’den sonraki ikinci hâlifesidir. Sünniler, Ömer bin Hattab’ı zaman zaman “Ömer’ul-Farûk” (عمر الفاروق) diye anarlar. Şiiler ise Ömer’in hâlifeliğini tanımazlar.
Peygamber, Allah Teâlâ hakla bâtılı Ömer ile ayırdığı için onun fârûk olduğunu söylemiş, Hz. Âişe de bir soru üzerine Ömer’e fârûk lakabını Resûlullah’ın verdiğini ifade etmiştir (İbn Sa’d, III, 270-271).
Faruk, Arapça kökenli bir kelime olup, ülkemizde erkek çocuklarına en çok konulan isimlerden biridir. Türkiye dışında Fas, Mısır, Suudi Arabistan ve Tunus gibi Arap ülkelerinde de sıklıkla kullanılır.25 Eyl 2023
Yalan söylemekten, haksızlık yapmaktan hoşlanmayan kimseler için kullanılan bu isim, aynı zamanda keskin ve kesici anlamına da gelmektedir. Hz. Ömer’in lakabı da; haklıyı haksızdan ayırt ederek adaleti tam olarak yerine getirmekte ün kazanması sonucu “Faruk” olarak adlandırılmıştır.21 Eyl 2022
Ömer Faruk Efendi (Osmanlıca: شهزاده عمر فاروق, romanize: Şehzâde ʿÖmer Fârûḳ; 27 Şubat 1898, İstanbul – 28 Mart 1969, Kahire), Türk asker, son Osmanlı halifesi Abdülmecid Efendi’nin oğlu, son Osmanlı padişahı VI. Mehmed’in damadıdır. 1920-1924 yılları arasında Fenerbahçe Spor Kulübü’nün başkanlığını yapmıştır.
Hz. Peygamber’in hayatını ele alan kitaplardan en önemlisi hiç kuşkusuz İbn İshak’ın Sîreti’dir. Bunun sebebi onun elimizde mevcut ilk sîret kitabı olması ve pek çok sîret kitabının ondan nakillerde bulunmasıdır. Bu kitabın müellifi İbn İs- hak ise hakkında lehte ve aleyhte çok söz söylenen bir kişidir.
Peygamber’in hayatını ele alan kitaplardan en önemlisi hiç kuşkusuz İbn İshak’ın Sîreti’dir. Bunun sebebi onun elimizde mevcut ilk sîret kitabı olması ve pek çok sîret kitabının ondan nakillerde bulunmasıdır. Bu kitabın müellifi İbn İs- hak ise hakkında lehte ve aleyhte çok söz söylenen bir kişidir.
Başta Bedir, Uhud ve Hendek Savaşları olmak üzere peygamber efendimizin yaptığı savaşları anlatan kitaplara megazi denir.15 Nis 2022
Urve yoluyla, Velîd ve İbn Ebû Hüneyde’ye gönderdikleri ise İbn Şihâb ez-Zührî yoluyla rivayet edilmiş, bunlar ilk yazılı siyer metinleri olarak günümüze kadar gelmiştir (Taberî, I, 1180, 1224, 1234, 1284, ayrıca bk. İndeks).
Bu eserlere “Siyer-i Nebi” ve “Siretü’n- Nebeviye” de denir. “Megazi” ise “gazave” kökünden türetilmiş olup “magza/magzat”ın çoğul halidir. Savaş, harp hikayeleri anlamına gelir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…