Ölüm, insanoğlunun en büyük korkularından biridir ve ölümün ardından ne olacağı konusu insanlar için büyük bir merak konusudur. Dini inanışlara göre ölüm sonrası ruhun karşılaşacağı ilk varlıkların melekler olduğu düşünülmektedir.
İslam inancına göre, ölünce karşılaşılacak ilk melek İzrail’dir. İzrail, ölümü getiren melektir ve ölüm anında ruhun bedenden çıkmasını sağlar. İslam inancında, İzrail’in elindeki bir çeşit beze sarılı olduğu ve bu bezi kullanarak ruhları bedene bağlayan iplikleri keserek ölümü gerçekleştirdiği düşünülür.
Ölüm anından sonra ruhun, “Munkar ve Nekir” adı verilen iki melek tarafından sorguya çekileceğine inanılır. Munkar ve Nekir, kişinin hayatı boyunca yaptığı iyi ve kötü işler hakkında sorular sorarak onun ruhundaki dürüstlüğü ve doğruluğu tespit etmeye çalışır.
Yahudi inancına göre ise ölüm anında kişi, “İsrafil” adlı melek tarafından karşılanır. İsrafil, dünyanın sona ermesiyle ilgili önemli bir rol oynayan bir melektir ancak ölüm anında ruhları kabul ederek onları cennete veya cehenneme gönderir.
Hristiyan inancına göre ise ölünce ilk karşılaşılacak melekler arasında “Mihail” ve “Azrail” yer alır. Mihail, Hristiyan geleneğinde başmelek olarak kabul edilir ve cennetin koruyucusu olarak bilinir. Azrail ise ölüm meleği olarak tanımlanır ve İslam inancındaki İzrail’e benzer şekilde ölüm anında ruhların bedeni terk etmesini sağlar.
Dini inançlarda ortak olan nokta, ölüm anında karşılaşılacak ilk meleklerin ruhun bedenden ayrılmasına yardımcı olan melekler olduğudur. Farklı inançlarda bu melekler farklı isimlerle anılırken, temel görevleri ölüm sürecinde ruhun geçişini kolaylaştırmak ve sonrasında ruhu sorguya çekmek olarak kabul edilir.
Münker ve Nekir Kimdir? Münker ve Nekir meleklerinin ölümden sonra insanları sorguya çekeceği meleklerdir. Sorgu esnasında insanlara “Rabbin kim?” “Peygamberin kim?” gibi soruları yöneltecek olan meleklere Münker ve Nekir melekleri denir.30 באפר׳ 2020
Bazı rivayetlere göre de meleklerin soruları, “Neye tapıyordun, rabbin ve peygamberin kimdir, dinin ve amelin nedir?” şeklinde olacaktır (Müsned, IV, 287-288, 295-296; Ebû Dâvûd, “Sünnet”, 27). Ölen insanları sorgulayacak meleklerden birine Münker, diğerine Nekir denildiği Hz.
Münker ve Nekir, İslam’da kabirde insanı ilk sorguya çekecek olan meleklere verilen isimdir. İsimleri Arapça çok değişik görünümlü anlamına gelmektedir. Bu melekler kabirdeki kişiye rabbi, dini ve peygamberi ile ilgili sorular sorarlar.
Bazı rivayetlere göre de meleklerin soruları, “Neye tapıyordun, rabbin ve peygamberin kimdir, dinin ve amelin nedir?” şeklinde olacaktır (Müsned, IV, 287-288, 295-296; Ebû Dâvûd, “Sünnet”, 27). Ölen insanları sorgulayacak meleklerden birine Münker, diğerine Nekir denildiği Hz.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…