Ölüm sonrası, birçok inanç sistemi ve mitolojiye göre, insanların ruhları dünyadan ayrılırken karşılaştıkları çeşitli melekler olduğuna inanılır. Batı dünyasında, “Ölüm Meleği” veya “Azrail” olarak adlandırılan bir melek, insanların ölüm anında onları teslim almak ve ruhlarını öteki dünyaya götürmekle görevlendirilmiştir. Çoğu kültürde geçerli olan bu inanışa göre, Azrail, ölüm anında sakinlik ve huzur getiren bir varlıktır.
Ancak bu konuda tartışmalar mevcuttur ve her inanç sisteminde ilk ölen kişiye hangi meleğin eşlik ettiği farklılıklar gösterebilir. İslam inancına göre, “Keramet” adı verilen ve ilk Müslüman şehitleri karşılayan dört melek vardır. Bunlar, Munkar ve Nekir adlı melek çiftidir. İnancın gereği olarak, bu melekler kişinin hayatını ve amellerini sorgular, ruhlarını cennete veya cehenneme gönderirler. İslam mitolojisinde Azrail, insanların hayatını sonlandırma göreviyle bilinir, ancak ölüm anında kimin eşlik ettiği kesin olarak belirtilmemiştir.
Dahası, Hindu inancına göre, ölüm anında “Yama” adlı bir melek ortaya çıkar. Yama, ölülerin dünyasını yönetir ve ölen ruhları son hedeflerine yönlendirir. Bu inanç sisteminde, ölüm meleği daha çok Tanrı’nın temsilcisi olarak düşünülür.
Sonuç olarak, hangi meleğin ölüm anında gelip ruhları karşıladığı konusu, kişinin inanç sistemi ve kültürel arka planına bağlıdır. Farklı inanç sistemleri ve mitolojilerde, ölümle ilişkili olan birden fazla melek vardır ve bunların görevleri ve isimleri de çeşitlilik gösterir. Ölüm anında kimin eşlik ettiği tartışmalı bir konu olmasına rağmen, insanların bir sonraki hayata geçişte huzur ve güvende olduklarına dair inançlar yaygındır.
Münker ve Nekir Kimdir? Münker ve Nekir meleklerinin ölümden sonra insanları sorguya çekeceği meleklerdir. Sorgu esnasında insanlara “Rabbin kim?” “Peygamberin kim?” gibi soruları yöneltecek olan meleklere Münker ve Nekir melekleri denir.30 Nis 2020
Münker ve Nekir melekleri ölen kişinin kabre koyulmasından hemen sonra sorgu için gelecekleri ayet ve hadislerde bildirilmektedir. Hadisi şeriflerde ölen kişinin sorgusunun kurbanda bir hayvanı kesip parçalanması kadar sürede gerçekleşeceği hakkında rivayetler bulunmaktadır.21 Oca 2021
Münker ve Nekir, ayet ve hadislerde geçtiğine göre insanı kabirde sorguya çeken melekler olarak biliniyor. Sorgu melekleri de olarak bilinen Münker Nekir, Allah’ı zikrederek, kabirdeki kişiye: Allah, din ve peygamber ile ilgili sorular soruyor.
Bu açıdan kabir hayatını, sorgu suali, mükafat veya cezayı toprağa konulan cesede bağlamamak gerekir. İnsan öldükten sonra, insan ruhu âlem-i berzaha gider. Berzah âleminde kişi sorgu meleklerinin sorularıyla gözünü açar. Yani kabirde sorgu ve suâl insan öldüğü anda başlar.30 Kas 2021
Hz. Âdem (a.s.)’in boyunun altmış zira (arşın) olduğu, Buhârî’de kaydedilen haberlerle sabittir. Kendisinden sonra gelen nesillerin giderek kısaldığını iddia edenler, Âd kavminin boyunun altmış ziradan aşağı olduğunu ifade etmişlerdir.
Âd Kavmi veya Ād (Arapça: عاد), İslam dininin kutsal kitabı Kur’an’da geçen ve Nuh kavmi gibi Allah’ın gazabına uğrayarak yok olan eski bir Arap kabilesidir. Kavmin atası olan Âd, Nuh’un torunlarından Avs’ın oğludur. Avs’ın babası İrem, onun babası Nuh’un oğlu Sam’dır.
Âd Kavmi veya Ād (Arapça: عاد), İslam dininin kutsal kitabı Kur’an’da geçen ve Nuh kavmi gibi Allah’ın gazabına uğrayarak yok olan eski bir Arap kabilesidir. Kavmin atası olan Âd, Nuh’un torunlarından Avs’ın oğludur.
Ad Kavmi Allah’ın (c.c) kedilerine verdiği sonsuz nimetler karşısında şükretmek yerine azgınlık ve taşkınlıklar yapmışlardır. Allah’ın (c.c) kendilerine göndermiş olduğu peygamberi reddederek bunun yerine kendi yaptıkları putlara tapmışlardır. Zalimlikler yapmış, insanlara çeşitli eziyetlerde bulunmuşlardır.21 Oca 2021
İri cüsseli, güçlü, uzun boya sahip ayrıca uzun ömürlü insanlar olduklarını söylemek mümkündür. Bu kavim büyük kayaları yontmakta ustaydılar. Bu yontma işiyle evler yaparak, gösterişli binalar meydana getirirlerdi. Binalar zenginliklerinin ölçüsü olmuştur.9 May 2020
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…