NÜBÜVVET, kelime olarak haber verme anlamındadır. Terim olarak peygamberlik, nebilik, elçilik, risalet anlamlarına gelir. Allah’ın (c.c.) gönderdiği vahiyleri, emir ve yasakları alıp insanlara dinin gerçeklerini duyurma; söz, tutum ve davranışlarıyla açıklama makamı olan peygamberlik vazifesidir.
Genel olarak peygamberlikle görevlendirme, özel olarak da Hz. Muhammed’in peygamberlikle görevlendirilmesi anlamına gelen bir terim. Allah’ın dilediği emir, hüküm ve bilgileri peygamberine bildirmesi anlamında terim.
Genel olarak peygamberlikle görevlendirme, özel olarak da Hz. Muhammed’in peygamberlikle görevlendirilmesi anlamına gelen bir terim. Allah’ın dilediği emir, hüküm ve bilgileri peygamberine bildirmesi anlamında terim.
Nübüvvet (Peygamberlik) makamı; iyiliklerin ve güzelliklerin temsilidir. Nübüvvet makamı Hz. Peygamber ile sona erdiğine ve başka da peygamber gelmeyeceğine göre iyiliklerin ve güzelliklerin temsilini kim sağlayacaktır? Velayet makamı sağlayacaktır.18 Eki 2019
Bir kimsenin irade beyanını diğer bir kimseye tebliğ etme anlamında fıkıh terimi. Allah ile insanlar arasında dünya ve âhiretle ilgili ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla yapılan elçilik görevi. İmamın tekbir ve zikirlerinin cemaate duyurulması anlamında fıkıh terimi.
İslâm’ın Sünnî dalının kanonik hadis koleksiyonları, Sahîh-i Buhârî ve Sahîh-i Müslim’in genellikle en yüksek statüye sahip olduğu altı kitaptır. Diğer hadis kitapları ise Sünen-i Ebû Dâvûd, Cemi’t -Tirmizî, El-Sünen el-Suğra ve Sünen ibn Mâce’dir.
Dârimî son derece zeki, yumuşak huylu, güvenilir bir kimse idi. Ahmed b. Hanbel onun kanaatkârlığını anlatırken, “Ona servetler sunuldu, fakat iltifat etmedi” derdi.
Ashabü’s-sünen genellikle Kütüb-i Sitte’den Sünen adıyla anılan hadis kitaplarının müellifleri hakkında kullanılan bir hadis usulü terimidir. Bu hadis mecmuaları, taharet (temizlik)’ten vasiyete kadar olan bütün ibadet ve İslâm hukuku ile ilgili hadisleri ihtiva eden kitaplardır.2 Tem 2018
– Sahih-i Buhari (صحيح البخاري)
– Sahih-i Müslim (صحيح مسلم)
– Sünen-i Nesai (سُنن النسائي)
– Sünen-i Tirmizi (سُـنَن الترمذي)
– Sünen-i Ebu Davud (سُنن أبو داوود)
– Sünen-i İbn Mace (سُنن ابن ماجة)
Hanbel 42972°, Malik 184 ve Darimi 291. Toplam 11.358 hadis.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…