Nemrut Hz. İbrahim, tarihte önemli bir kişilik olarak anılan ve çeşitli inanışların merkezinde yer alan bir peygamberdir. İbrahim, semavi dinlere göre, Allah’ın emirlerine itaat eden sade ve dürüst bir inanç eriydi. Ancak Nemrut, İbrahim’in öğretilerine ve inancına karşı çıkmış ve ona işkence etmek istemiştir.
Nemrut, kendini ilahlaştıran bir hükümdar olarak kabul edilen, Keldanilerin lideri olan zorba bir kraldır. İbrahim ise halkına Allah’ın tek ilah olduğunu anlatan peygamberdir. Bu nedenle Nemrut, İbrahim’in inancının halk üzerindeki etkisinden rahatsız olmuş ve onu yargılamaya karar vermiştir.
Yargılama gününde Nemrut, İbrahim’e inancından vazgeçmesi ve kendisini ilahlaştırmasını istemiştir. Fakat İbrahim, inancından taviz vermek istememiş ve tek bir Allah’a inandığını dile getirmiştir. Bu durum, Nemrut’u öfkelendirmiş ve intikam alma düşüncelerini artırmıştır.
Nemrut, İbrahim’in direncinden ve inancından rahatsız olmuş ve onu gözdağı vermek amacıyla acımasız bir işkenceye maruz bırakmıştır. İbrahim’i ateşe atmaya karar vermiştir. İbrahim bu durum karşısında asla inancından vazgeçmemiş ve Allah’a sığınarak ateşin üzerine atılmıştır.
Ancak ilahi bir mucize gerçekleşir ve ateş İbrahim’e zarar vermez. İbrahim, ateşin içinde bir mucize olarak Allah tarafından korunduğunu gösterir. Bu olay, İbrahim’in inancının insanüstü boyutunu ve tanrısal korunması üzerine bir dönüm noktası olmuştur.
Sonuç olarak, Nemrut Hz. İbrahim’i ateşe atmaktaki amacı, onun inancını yeniden düşünmeye ve ondan vazgeçmeye ikna etmekti. Ancak İbrahim’in inancına olan bağlılığı sayesinde, ateşle imtihanı başarıyla geçmiştir. Bu olay, İbrahim’in semavi dinlerdeki önemini ve halk arasında hala saygınlığını korumasını sağlamıştır.
Allah dostu İbrahim’in yanışını izleyeceklerdi. İşte o anda Allah, ateşe, “İbrahim’e karşı serin ve zararsız ol!” diye emir verdi.15 Eyl 2008
En önemli fazileti Allah’ı ilk tanıyan kimse olmasıdır. Onun bir, üç, on veya kırk sekiz yaşında Allah’ı tanıdığı ileri sürülmektedir. Bir put ustası olan babasının putlarını reddettiği için Kral Nimrod (Nemrûd) onu ateşe atmış ve Cebrâil kendisini ateşten kurtarmıştır.
Günümüzde Urfa Kalesi’nin de yer aldığı tepeden Nemrut tarafından ateşe atılan İbrahim Peygamber, mucizevi bir şekilde hayatta kalır. İbrahim Peygamber’in tepeden atılması sırasında Allah tarafından ateşe verilen ‘Ey ateş, İbrahim’e karşı serin ve selamet ol’ emri üzerine ateş suya, odunlar ise balığa dönüşür.
Sûre-i Enbiyâ, Âyet 69’un izahında İbrâhim Aleyhisselâm’ın ateşe atılması İbrâhim Aleyhisselâm’ın, zevcesi Hz. Sâra’ya, ″Hemşirem″ diye söylemesinin nedeni geniş olarak anlatılmaktadır.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…