İstanbul’un Üsküdar ilçesinde bulunan Mihrimah Sultan Camii, Osmanlı İmparatorluğu döneminde inşa edilen önemli yapılarından biridir. Ancak ilginç bir şekilde, İstanbul’da iki farklı Mihrimah Sultan Camii bulunmaktadır. Bu durum, bazı tarihçiler ve araştırmacılar arasında karmaşaya yol açmış ve bu camilerin neden iki ayrı yerde yapıldığı konusunda çeşitli teoriler ortaya atılmıştır.
İlk Mihrimah Sultan Camii, Fatih Sultan Mehmet’in kızı olan Mihrimah Sultan tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Cami, İstanbul’un Üsküdar semtinde yer almaktadır. Mihrimah Sultan Camii’nin yapımı, 1546 yılında başlamış ve 1548 yılında tamamlanmıştır. Bu cami, Mimar Sinan’ın kendisinin de dediği gibi, en iyi eserlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Ancak ikinci Mihrimah Sultan Camii ise, Mimar Sinan’ın son eserlerinden biridir ve İstanbul’un Edirnekapı semtinde bulunmaktadır. Bu cami, Mihrimah Sultan’ın babası olan Kanuni Sultan Süleyman adına yaptırılmıştır. Yapımına 1562 yılında başlanan cami, Mimar Sinan’ın ölümünden sonra tamamlanmıştır. Bazı araştırmacılar, bu caminin yapımının Mihrimah Sultan tarafından tamamlanması için başlatılan bir proje olduğunu ve Mimar Sinan’ın tamamlanmadan önce ölmesi üzerine tamamlanmasının farklı bir hikayesinin olduğunu düşünmektedir.
Diğer bir teori ise, iki Mihrimah Sultan Camii’nin farklı tarihlerde inşa edildiği ve farklı kişiler tarafından yaptırıldığıdır. Mihrimah Sultan’ın, babasının adına yaptırdığı camii yapımı tamamlanamadan öldüğü ve caminin ardından babasının adında bir cami daha inşa edildiği düşünülmektedir.
Her ne olursa olsun, İstanbul’da iki Mihrimah Sultan Camii’nin bulunmasının arkasında ilginç bir hikaye mevcuttur. Bu camiler, Osmanlı İmparatorluğu’nun önemli yapısı olarak günümüze kadar gelmiş ve İstanbul’un tarihini yansıtan özel yapılar olarak hala ziyaretçi çekmektedir.
Mihrimah Sultan Camii kimlerin mezarı var?
Külliyenin On altı odadan oluşan ve günümüzde sağlık merkezi olarak kullanılan medresesi; Mihrimah Sultan’ın iki oğluna, Rüstem Paşa’nın oğlu Osman Ağa’ya ve Kaptan-ı Derya Sinan Paşa’ya ait türbeler günümüze ulaşan yapılardır.
Mihrimah Sultan Camii Neden tek minare?
Caminin yapıldığı zaman diliminde padişah çocukları için inşa edilen camiler iki minareli yapılırmış. Bu camide tek minare olmasını Mimar Sinan’ın Mihrimah’a duyduğu aşk yüzünden hissettiği yalnızlığa bağlayanlar da var.
Mimar Sinan hangi padişahın kızına aşık oldu?
– YouTube. Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın biricik kızı Mihrimah Sultan’a büyük bir aşk beslemiş ama bu aşk ikisinin arasında hiçbir zaman konuşulmamış. Ya da konuşulmasına izin verilmemiş. Hürrem Sultan’ın yönlendirmesiyle Mihrimah Rüstem Paşa ile evlenince mecburen her şey başlamadan bitmiş.20 Haz 2023
Kaç tane Mihrimah Sultan Camii var?
Ünlü bir mimar olan Mimar Sinan Mihrimah Sultan için İstanbul’da iki adet yapı inşa etmiştir. Bu yapılardan biri Edirne kapı surlarında bulunur, biri de Üsküdar’da inşa edilmiştir.14 Eyl 2020
Sübhanallah ne anlama gelir?
Subhan’Allāh (Arapça yazılışı: سبحان الله); Türkçeye sıklıkla “Allah münezzehtir” şeklinde çevrilen, Türkçe diziliş ile “Allah Subhan’dır” anlamında olan Arapça bir ifadedir.
Sübhanallah dersek ne olur?
Bunun üzerine Rasulullah: “Yüz defa sübhanallah derse o kimseye bin sevap yazılır veya bin günahı bağışlanır.” İmam Nevevi el Ezkar kitabında şöyle dedi: “İmam Hafız Ebu Abdullah el Hamidi şöyle dedi: Muslim kitabında ve diğer rivayetlerde “veya bin günah bağışlanır” olarak geçmektedir.
Günde 100 kere Subhanallah dersek ne olur?
“Bir kimse günde yüz defa sübhânallâhi ve bi–hamdihî derse, onun günahları deniz köpüğü kadar bile olsa hepsi bağışlanır.” (Buhârî, Bed’ü’l–halk 11; Daavât 64, 65; Müslim, Zikir 28.25 Ara 2023
Sübhanallah Elhamdülillah ne demek?
SUBHANALLAH: “Allah noksanlardan münezzehtir” manasını taşımaktadır. Sübhanallah tesbih zikri; Allah’ın zatında, sıfatında ve fiillerinde tüm kusurlardan ve noksanlıklardan uzak demektir. ELHAMDÜLİLLAH: “Şükür Allah’adır, Allah’a şükürler olsun, hamd Allah’adır” gibi övgü ve saygı anlamı taşıyan bir söz öbeğidir.28 Nis 2022
Subhanallah ne demek ve nerede kullanılır?
Hadis’lerde ise Subhanallah ifadesi; “Allah’ın tüm olumsuz sıfatlardan uzak bilinmesi” şeklinde açıklanmaktadır. Eski Türk meallerinde, örneğin Karahanlılar Türkçesi ile yapılan meallerde Subhanallah ifadesi; Arıg Allah olarak çevrilmiştir. Kazakça’da ise “Pak Allah” ifadesi ile çevrilmektedir.