344- İnsan, iki yolla cünüp olur: 1) Cinsel ilişkide bulunmak. 2) İnsandan meni çıkması. İster uyku hâlinde olsun, ister uyanık; az olsun veya çok olsun; olsun veya şehvetsiz; ihtiyarî olsun veya gayriihtiyarî, fark etmez.
Temizlenmek için beklenen süre kirlenmenin türüne göre farklı olmaktadır. Cinsî münasebet ve ölü hayvana dokunmanın bekleme süresi bir gün, ölü insana dokunmanın süresi ise yedi gündür. Bu süre bazan on dört, kırk ve seksen güne kadar çıkabilmektedir.
2) Cünüp olan kimse için haram olan şeylerin hepsi. Bunlar, cenabet bölümünde açıklanmıştır. 3) Sünnet yerine kadar dâhil olup, meni gelmese dahi cinsel ilişkide bulunmak hem erkeğe hem kadına haramdır.
6- İstimna [mastürbasyon] guslü gerektirir. 7- Cünüp olup, idrar yapmadan guslettikten sonra erkekte meninin geri kalan kısmı, şehvetsiz aksa, tekrar gusletmek gerekir. Bunun için, gusülden önce idrara çıkıp, idrar yolunda kalmış olan meni parçasını çıkardıktan sonra gusletmek lazımdır.
Cünüplük, birçok ibadetin yerine getirilmesine engel olan bir durumdur. Bu halde olan bir kimse namaz kılmak ve Kur’an okumak gibi ibadetleri yerine getiremez. Bu nedenle de bu ibadetlerin yapılmasına engel olan bu durumdan ilk fırsatta gusül abdesti alarak kurtulmaya çalışması gerekir.21 Şub 2021
Mesnevilerin 7. bölümü, 12. yüzyıldan bu yana sebeb-i telif olarak adlandırılmıştır. Yazar, genellikle tek sayfadan oluşan bu bölümde eseri hangi maksatla kaleme aldığını okurla paylaşır. Mesnevilerde hikayenin giriş kısmına Agaz-ı Dastan, sonuç bölümüne ise Hatime adı verilir. Mesnevi Türleri Nelerdir?13 May 2021
Şairin, kendisi ve övdüğü kişi için Allah’tan yardım dilediği bölümdür. Bu bölümde şairin mahlâsı geçer ve bu mahlâs beytine “taç beyit” ya da “şah beyit” denir. Kasidenin en güzel beytine beytü’l-kasid denir.
Mesneviler aşk, dini ve tasavvufi, ahlaki-öğretici, savaş ve kahramanlık, bir şehri ve şehrin güzelliklerini anlatma, mizah gibi türlü konularda yazılmıştır. Divan edebiyatında roman ve hikâye gibi türler olmadığı için mesneviler bir bakıma bu türlerin yerini tutmuşlardır.24 Ara 2020
Mesneviler tam olarak dokuz bölümden oluşmaktadır. Bunlar: Besmele, Dibâce, Tevhîd, Münâcât, Mi’râciye, Medh-i Çihâr-Yâr, Sebeb-i te’lîf, Âgâz-ı Dâstân, Hâtimedir.10 May 2021
Her mesnevi yazarın besmelesi ve dibace adıyla bilinen önsözü ile başlar. Tevhid bölümünde, Allah’ın birliğine ve tekliği övülür. Onun Esmaül Hüsnada yer alan en güzel isimleri beyitlerle aktarılır. Münacaat bölümü ise mesnevilerin Allah’a yakarış ve dua kısmıdır.13 May 2021
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…