Nasihatnâme, Arapça “nasihat” ve Farsça “nâme” kelimelerinden türetilmiş olup, Şemseddin Sâmî’ye (1989: 1462) göre “öğüt, pend, mev’ize”; Devellioğlu’na (2003: 8008) göre “insanlara yol göstermek maksadıyla yazılan manzum veya mensur eser” demektir.
Öğüt verme, okuyucuyu bilinçlendirme amacını taşıyan ve birçok Halk edebiyatı şâirinde örneğine rastlanılan Nasihat-nâme, Halk edebiyatının en önemli nazım türlerinden biridir. Bu türde şiir yazan Halk edebiyatı şairleri, fikirleriyle kendi dönemlerinin insanlarını aydınlatmayı ve bilgilendirmeyi amaçlamışlardır.
Nasîhatnâme (Osmanlı Türkçesi: نصيحت نامه), Osmanlı edebiyatında, padişahlar için yazılan bir tür nasihat mektubudur. Specula principum’lara benzemektedir. Nasihatnameler çeşitli tarihi ve dini kaynaklardan yararlanmışlardır.
XIV. yüzyılda ilk nasihatnâme Hoca Mesud’un, Sa’dî-i Şîrâzî’nin Bostân adlı eserinden seçip nazmen tercüme ettiği Ferhengnâme-i Sa’dî’dir.
Fert ve toplumu eğitmek, devlette dirlik ve düzenliği sağlamak amacıyla yazılan eserlerin genel adı. Terbiye, nezaket ve görgü kuralları anlamında ahlâk terimi. Devlet yönetimine dair eserlerin ortak adı.
Kutlu, uğurlu, mübârek. Mübârek bayram. Kolun dirsekten bileğe kadar olan kısmı.
Ayrıca ismin Kuran’da yer alıp almadığını da açıkladık. Böylelikle isimle ilgili merak ettiklerinizi öğrenerek tercihte bulunabilirsiniz. Sait ismi erkek çocuklarına verilen bir isimdir. Dilimize Arapçadan girmiştir çünkü Arapça kökenli bir sözcüktür.25 Eyl 2023
Sait ismi erkek çocuklarına verilen bir isimdir. Dilimize Arapçadan girmiştir çünkü Arapça kökenli bir sözcüktür. Genellikle kutlu manasında kullanılan sözcüğün farklı manaları da bulunmaktadır.25 Eyl 2023
Anne baba adayları çocuklarına verecekleri ismin Kuran’da geçip geçmemesine dikkat edebilmektedir. Sait ismi Kuran’da geçen isimler arasında yer almamaktadır.25 Eyl 2023
Mübarek, kutlu, sevap kazanmış
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…