Mal ve hizmetlerin fiyatlarının yanı sıra ölçülerinin ve kalitesinin de denetlendiği narh sisteminin genel olarak kadılar tarafından yürütüldüğü bilinmektedir.
Narh bir malın azami fiyat tespitini ifade eder. Bu sistemde üreticiyi korumak ve haksız rekabeti önlemek amaçlanmıştır. Narh sistemi esnaflara mallarını belli bir fiyata satmasını emretmesi, belirlenen fiyattan aşağı veya yukarı bir fiyat yapmasını engellemesini amaç edinen bir sistemdir.23 May 2022
Narh sistemi esnaflara mallarını belli bir fiyata satmasını emretmesi, belirlenen fiyattan aşağı veya yukarı bir fiyat yapmasını engellemesini amaç edinen bir sistemdir. Devletin burada otoritesini kullanması, işleyişini de otomatik olarak kolaylaştırmıştır.23 May 2022
Farsça kökenli bir sözcük olan narh, nirh kökünden türetilmiştir. Nirh, bir ürüne ödenen ücret ya da biçilen değer anlamına gelir. Narh sistemi ilk kez halifelik döneminde uygulanmış ve tüketicinin korunması esas alınmıştır. Bu sistemde temel faktör, satıcıların bir mala yüksek oranlarda zam yapmasını engellemektedir.21 Mar 2021
Narh bir malın azami fiyat tespitini ifade eder. Bu sistemde üreticiyi korumak ve haksız rekabeti önlemek amaçlanmıştır. Narh sistemi esnaflara mallarını belli bir fiyata satmasını emretmesi, belirlenen fiyattan aşağı veya yukarı bir fiyat yapmasını engellemesini amaç edinen bir sistemdir.23 May 2022
Bu rolüne işaret etmek üzere Âdem ona yeni bir isim olarak Havvâ adını verir; çünkü bütün yaşayanların annesi olmuştur (Tekvîn, 3/20). Rabbânî literatüre göre Havvâ Âdem’in sağ böğründen, on üçüncü kaburgasından ve kalbinin etinden yaratıldı. Havvâ ile birlikte şeytan da yaratıldı.
O hamilelikten dünyaya gelen her kız çocuğu bir önceki hamilelikten dünyaya gelen erkek çocuğuyla evlendirilirdi. Gazi devamında şöyle demektedir: Havva 120 kez hamile kaldı ve kabil dördüncü hamileliğinden dünyaya gelmiştir. Habil’in ölümünden beş yıl sonra bir erkek çocuk dünyaya tek bir erkek çocuk geldi.
Bu rolüne işaret etmek üzere Âdem ona yeni bir isim olarak Havvâ adını verir; çünkü bütün yaşayanların annesi olmuştur (Tekvîn, 3/20). Rabbânî literatüre göre Havvâ Âdem’in sağ böğründen, on üçüncü kaburgasından ve kalbinin etinden yaratıldı.
Peygamberin bir hadisine göre, Adem ve Havva Mekke yakınlarındaki ʻArafat ovasında tekrar bir araya geldiler. Kabil ve Habil adlarında iki oğulları oldu.
Augustinus, Havvâ’nın Âdem’in kaburga kemiğinden yaratılmasında sembolik bir değer görür. Buna göre Havvâ, erkeğin gücünden faydalanması istendiği için onun kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Erkekte ise alınan kaburga kemiğinin yerine ona kadın yumuşaklığını veren et konmuştur.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…