Hanefî mezhebine göre namazda kıraatin farz olan miktarı Ebû Hanîfe’den bir rivayete göre en az bir âyettir. Ebû Hanîfe’den gelen bir diğer rivayete ve İmâmeyn’e göre ise kıraatin asgari miktarı üç kısa âyet veya buna denk bir uzun âyettir.
Namazda Kur’ân’dan bir bölüm okumak farzdır. Bu farzın yerine getirilmiş olması için Kur’ân’ın doğru, usûlüne uygun olarak okunması gerekir. Okuyucunun dilinin sürçmesi ve yanılmasına zelletü’l-kâri veya lahn denir.
Okumak Namazda kıraat; namaz kılanın kendisi işitecek şekilde, diliyle harflerini çıkararak Kur’ân-ı Kerîm âyetlerinden bir miktar okuması. Kıraat, namazın bir rüknü olarak farzdır. Okuyanın kendisinin bile işitemeyeceği okuma, kıraat sayılmaz. Ancak imama uyan kimse bundan müstesnadır.
Namazın 1. Rekatında okunacak dua bir suredir, 2. Rekatta okunacak surenin devam eden sırayı takip ederek okunması gerekmektedir.29 Ağu 2023
Okumak anlamına gelen kıraat, İslami açıdan namaz üzerinde Kur’an’dan ayet okumak manalarına gelir. Namazdayken Kur’an-ı Kerim’den ayet okumak farz olarak görüldüğünden, kıraat etmek farz olarak kabul edilir.15 Haz 2021
(ﺣﺪﺳﻴّﺎﺕ) i. (Ar. ḥadsі > ḥadsiyye “hads ile ilgili şey”in çoğul eki -āt almış şekli ḥadsiyyāt) Hads ile bilinen şeyler, aklın hads ile hükmettiği hükümler, zanlar, tahminler: Muhammed’den çün alınmıştır bu hissiyyât u hadsiyyât / Muhammed’den bilinmiştir bu akliyyât u nakliyyât (Yazıcıoğlu Mehmed).
Duyular vasıtasıyla tasdik edilen hükümler için kullanılan mantık terimi. Zihnin zorunlu olarak kabul ettiği, kesin bilgi içeren önermeler için kullanılan mantık ve felsefe terimi.
Bir şeyin zihindeki tasarımı ve kavramı; somut ya da soyut varlıklara ait düşünce anlamında mantık ve felsefe terimi.
Tasavvur, zihnin herhangi bir şeye dair kavrayışı ve kuşatışıdır. Dış dünyadan veya iç dünyamızdan yahut zihnin bizatihi kendisinden veya başka kaynaklardan edinilmiş olan zihindeki izler, etkilerdir.
Bir şeyin zihindeki tasarımı ve kavramı; somut ya da soyut varlıklara ait düşünce anlamında mantık ve felsefe terimi.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…