Namaz, İslam dininin en önemli ibadetlerinden biri olarak kabul edilmektedir. İnancına göre, namaz Allah’a ibadet etmenin en etkili yollarından biridir ve Müslümanlar beş vakit namaz kılmakla görevlendirilmişlerdir. Namazın doğru bir şekilde icra edilmesi için ise imamın doğru bir şekilde uyarılması gerekmektedir.
Namazda imamın uyarılması işlemi, bir veya daha fazla kişi veya jamaat tarafından gerçekleştirilebilir. Uyarı, imamın hatalı bir şekilde hareket ettiği veya bir adımı atladığı durumlarda gerçekleşir. Uyarı yapılması, cemaatin sağlam bir namaz kılabilmesi için oldukça önemlidir; çünkü imamın yanlış bir şekilde namaz kılması, cemaatin namazını geçersiz hale getirebilir.
İmamın uyarılması için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunlar arasında, yanındaki kişinin hafifçe dürtmesi veya omzunu dokundurması, kısık bir sesle uyarıda bulunması veya imamın yanına gelip hatayı düzeltmesi gibi yöntemler bulunmaktadır. Bu uyarılar, imama anında hatalı hareketini fark ettirerek düzeltmesine yardımcı olur.
Namazda imamın uyarılması, dini sorumluluğa sahip olan Müslümanlar için önemlidir. Her ne kadar imamların hata yapma olasılığı düşük olsa da, insanlık hali gereği hatalar yapabilmektedirler. Bu yüzden cemaat arasında bir dayanışma ve birbirini uyarabilme kültürünün oluşması önemlidir.
Sonuç olarak, namazda imamın uyarılması, düzgün bir şekilde namaz kılınabilmesi için önemli bir faktördür. Böylelikle cemaatin sağlam bir namaz kılabilmesi ve bu ibadeti doğru bir şekilde yerine getirebilmesi sağlanır. İmanın temel unsurlarından biri olan namazın, imamın hatasız bir şekilde yönetilmesiyle daha anlamlı hale gelmesi sağlanır.
Eğer namaz kılacak kişi imam eşliğinde cemaatle birlikte namaz kılacak ise “ uydum hazır olan imama” şeklinde dile getirerek niyet etmelidir.
İmama uyan kişi, imamın sessiz okuduğu namazlarda, namaz başından itibaren Fâtiha ve sûreyi okur. Sesli okunan namazlarda ise imamın Fâtiha’yı bitirip kısa ara vermesi esnasında sadece Fâtiha’yı okur (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/361-362).
Değerli kardeşimiz, Cemaat, kıyam, rüku, secde gibi yapılması gerekli rükünlerde, Sübhaneke ile Tesbihat ve Tahiyyat gibi dua ve zikirlerde imama uyarak bunları yaparlar.31 Mar 2012
Değerli kardeşimiz, Cemaat ister kadın olsun, ister erkek imama uyulduğu zaman şöyle niyet edilmesi lâzımdır: Kılınan namaz öğle namazının farzı ise, “Bugünkü öğle namazının farzını kılmaya niyet ettim; uydum bu imama” veya “hazır olan imama” denir. Bu şekilde bir niyet yapılmazsa, imama uymak sahih olmaz.9 Ağu 2016
Muhammed (Arapça: مُحَمَّد, Arapça telaffuz: [muħammad]; y. 570 – 8 Haziran 632), dünyanın en kalabalık ikinci dini olan İslam’ın kurucusu ve merkezî figürü olan dinî, askerî ve siyasi Arap liderdir.
Ahzâb Suresi’nin 7, Ahkaf Suresi’nin 35 ve Şûrâ Suresi’nin 13. ayetlerinden yola çıkan İslam âlimleri, ulu’l-azm peygamberlerin ilgili ayetlerde ismi geçen Nuh, İbrahim, Musa, İsa ve Muhammed peygamberler olduğuna karar vermişlerdir.
Her Peygamber, Allah’tan başka tanrı bulunmadığına iman edip yalnızca O’na kulluk etmeye çağırdığı toplumun inkâr ve tepkisiyle karşılaşmıştır. Toplumlarının şiddetli baskılarına karşı en büyük mücadeleyi veren Hz. Nûh, İbrahim, Mûsa, İsa ve Hz. Muhammed’e “ülü’l-azm” sıfatı verilmiştir (Ahzâb, 33/7).
Musa aynı zamanda ‘Pentateuch’un (İncil’in ilk beş kitabı) geleneksel yazarıdır. Musa, On Emri yazmasa da Yahudi inancının temelini atarak onları Sina Dağı’ndan indirdi. Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam’da Musa, şimdiye kadar yaşamış en önemli peygamberlerden biri olarak kabul edilir.1 Tem 2023
Ulu’l-azm peygamberler Sözlükte “sabırlı, gayretli ve kararlı kimseler” demektir. Ahzâb Suresi’nin 7, Ahkaf Suresi’nin 35 ve Şûrâ Suresi’nin 13. ayetlerinden yola çıkan İslam âlimleri, ulu’l-azm peygamberlerin ilgili ayetlerde ismi geçen Nuh, İbrahim, Musa, İsa ve Muhammed peygamberler olduğuna karar vermişlerdir.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…