Namaz ibadeti, Müslümanlar için farz olan ve beş vakit olarak gerçekleştirilen bir ibadettir. Namaz kılarken, belirli hareketleri ve dua ve tesbihleri yerine getirerek Allah’a yönelirler. İbadetin önemli bir bölümü olan rüku ve secdede okunan tesbihlerin kaç kez tekrarlanması gerektiği konusu ise tartışmalara neden olmaktadır.
İslam literatüründe yer alan hadislerde, Peygamber Efendimiz’in rüku ve secdede tespihleri en az üç kez tekrarladığı belirtilir. Bu nedenle, bazı dini otoriteler, bu uygulamanın sünnet olduğunu belirtmektedir. Sünnet, Peygamber Efendimiz’in tavsiyeleridir ve Müslümanlar tarafından yerine getirilmeleri istenir, ancak farzlar kadar zorunlu değildirler.
Buna karşın, bazı alimler ve imamlar ise rüku ve secdede tespihleri üç kez değil, daha fazla tekrarlamayı tercih etmektedirler. Onlara göre, bu hareketlerin daha fazla tekrarlanması, daha büyük bir ibadet ve Allah’a daha yakın bir şekilde olmanın ifadesidir. Bu görüşe dayanarak, bazı Müslümanlar rüku ve secdede tespihleri on kez veya daha fazla tekrarlayabilmektedirler.
Öte yandan, bazı alimler ise bu konuda net bir görüş belirtmemekte ve Müslümanları tercihlerine bırakmaktadırlar. Onlara göre, rüku ve secdede okunan tesbihlerin tekrar sayısı hususunda kesin bir zorunluluk bulunmamaktadır. Müslümanlar, bu dua ve tesbihleri Allah’a yönelirken kalpleriyle ve samimiyetle okumalı, sayısal olarak tekrar etmenin önemine takılmamalıdırlar.
Sonuç olarak, namazda rüku ve secdede okunan tesbihleri üç kez tekrarlamak sünnet olarak kabul edilse de, bazı alimlerin tercihine göre daha fazla tekrar da mümkündür. Tercihin öncelikli olarak ibadeti yapan Müslümanlara bırakıldığı bu konuda, samimiyet ve Allah’a olan bağlılık önemlidir. Her Müslüman, namazda tesbihleri sayısal olarak tekrarlamak yerine zikri kalben hissederek, ibadeti en iyi şekilde yerine getirmeye çalışmalıdır.
Sübhane rabbiyel azim tesbihatı, namazın rüku bölümünde tekrar edilmektedir. Buna göre, namazda her rükuda 3 kez sübhane rabbiyel azim denilmektedir. Yani, 2 rekatlık bir namazda en az 6 kez sübhane rabbiyel azim duası tekrar edilmektedir.30 Nis 2020
Sübhane Rabbiyel Azim Kaç Defa Söylenir ve Anlamı Sübhane rabbiyel azim tesbihatı, namazın rüku bölümünde tekrar edilmektedir. Buna göre, namazda her rükuda 3 kez sübhane rabbiyel azim denilmektedir. Yani, 2 rekatlık bir namazda en az 6 kez sübhane rabbiyel azim duası tekrar edilmektedir.30 Nis 2020
Secdede Allah’ı tâzim amacıyla en az üç defa “sübhâne rabbiye’l-a’lâ” demek çoğunluğa göre sünnet, Hanbelîler’e göre ise bunu bir kere söylemek farz, üç kere söylemek sünnettir.
Rükûdan kalkarken “Semi’Allahü limen hamideh” demek, imama ve yalnız kılana sünnettir. Cemaat bunu söylemez. Bunun arkasından, yalnız kılan ve cemaat, hemen “Rabbenâ lekel-hamd” der ve dik durulur ve “Allahü ekber” diyerek secdeye varılır.
Peki, zemzem suyu neden ayakta içilir? Hz. Muhammed zemzem suyunu içerken ayakta olduğu için bu suyu içenlerin ayakta içmesi görülmektedir.
1-Amerika’da yapılan test sonuçlarına göre, dünyada içinde mikroorganizma ve bakteri bulundurmayan tek su zemzem. Yani mikrobik hastalıklara karşı etkili olan florürleri barındırıyor. 2- Batı’da yapılan lâboratuvar çalışmalarına göre zemzem, diğer sulara nazaran çok daha az kükürt ihtivâ ediyor.5 Tem 2022
İçenin açlığını ve susuzluğunu gideren suyun esrarı bilim adamları tarafından inceleniyor.Avrupa’da laboratuarlarda yapılan araştırmalarda, zemzem suyunun çok az kükürt içerdiği tespit edildi. Amerika’da yapılan test sonuçlarına göre ise zemzem, içinde mikroorganizma ve bakteri bulunmayan tek su olma özelliği taşıyor.
Zemzemle ilgili sünnetler: 1- Veda tavafını yapıp tavaf namazını kıldıktan sonra bol bol zemzem içmek ve dökülmek. 2- Zemzemi Kâbe’ye karşı ayakta ve Beytullaha bakarak içmek.
– Zemzemi kıbleye yönelerek üç nefeste içmek de sünnet veya müstehabdır. – Zemzemden kanasıya kadar içmek müstehabdır. – Zemzemi oturarak içmekte bir sakınca olmadığı gibi, ayakta durup içmekte de bir sakınca yoktur. – Zemzem içerken besmele çekmek ve içtikten sonra Allah’a hamd etmek sünnettir.29 Ara 2017
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…