Şairi meçhul bir manzume de Topkapı Sarayı’ndaki resm-i kadem-i şerif üzerinde bulunan şu dörtlüktür: “Fahr-i rusülü bâis-i rahmet biliriz biz / Hâk-i rehini kühl-i saâdet biliriz biz / Nakş-ı kademi başımız üstünde yer etsin / Yüz sürmeyi sermâye-i devlet biliriz biz” (a.g.e., s. 123).
Nali Şerif HZ.Muhammed (SAV)’e ait olan bir sandelettir. Osmanlı ve İslam Kültüründe Nali şerifin önemi çok büyüktür.Nali şerifin İmanı kuvvetli insanları kötülüklerden kazalardan belalardan koruyacağına inanılır. Nalini şerifin resmini taşımanın bir çok kötülükten korunacağı söylenir.
Osmanlı ve İslam Kültüründe Nali şerifin önemi çok büyüktür.Nali şerifin İmanı kuvvetli insanları kötülüklerden kazalardan belalardan koruyacağına inanılır. Nalini şerifin resmini taşımanın bir çok kötülükten korunacağı söylenir. Eve asıldığında Allah’ın izniyle o ev yanmaz, korunur ve bereketlenir.
Hilye-i Şerif’i okumanın, yanında bulundurmanın birçok fazileti bulunuyor. 1- Bulunduğu yere şeytan, zalim idareci, hastalık giremez. 2- Okuyan kişiye fakirlik bulaşmaz. 3- Okuyan kişiye hac sevabı vardır.31 באוג׳ 2023
Şairi meçhul bir manzume de Topkapı Sarayı’ndaki resm-i kadem-i şerif üzerinde bulunan şu dörtlüktür: “Fahr-i rusülü bâis-i rahmet biliriz biz / Hâk-i rehini kühl-i saâdet biliriz biz / Nakş-ı kademi başımız üstünde yer etsin / Yüz sürmeyi sermâye-i devlet biliriz biz” (a.g.e., s. 123).
– Allah’ın varlığına inanmak.
– Meleklere inanmak.
– Kitaplara inanmak.
– Peygamberlere inanmak.
– Ahiret gününe inanmak (öldükten sonra dirileceğine)
– Kadere inanmak.
Kelime anlamı “güven içinde olmak, tasdik etmek, inanmak” olan iman, dinî bir terim olarak “Allah’tan alıp din adına tebliğ ettikleri kesinlik kazanan hususlarda peygamberleri doğrulamak, tasdik etmek ve onlara inanmak” demektir. Aynı anlamda itikâd ve inanç kelimeleri de kullanılır.
Namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek, kelime-i şahadet getirmek, zikir yapmak. Bunların hepsi ameldir, hedef değildir, vasıtalardır. Bir insanın İslâm’ı yaşayabilmesi için bunların hepsini yapması gerekir.
İman (Arapça: إيمان), etimolojik olarak güvenmek ve samimiyetle inanmak anlamlarına gelir. Kur’an’da sadece bir olan Allah’a ve kendisinin mesajına güvenmek anlamına gelmektedir. Genel anlamda bir dine ya da yaşam tarzına gönülden bağlanmak anlamı taşır.
– Allah’ın varlığına inanmak,
– Meleklere inanmak,
– Kitaplara inanmak,
– Peygamberlere inanmak,
– Ahiretin varlığına inanmak,
– Kadere inanmak.
Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu…
Türk Ticaret Kanunu'na göre tanım. İktisadi faaliyeti nakdi sermayeden ziyade bedeni çalışmasına dayanan ve kazancı…
Sözlükte “çağırmak, istemek, yardım etmek” anlamlarına gelmektedir. İslâmî bir terim olarak “Allah'ın yüceliği karşısında kulun…
Beyyine Suresi, Kur'an-ı Kerim'in 98. suresidir ve Medine döneminde indirilmiştir. Surenin ismi olan "Beyyine" kelimesi,…
İsmâil Hakkı Bursevî'nin (ö. 1137/1725) tasavvufî tefsiri.Ruhul Beyan Tefsiri Hangi yayınevi?Böylece Osmanlı Yayınları Tarafından Gül…
"Selam", Türkçede ve İslam kültüründe günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir selamlaşma ifadesidir. Kelimenin kökeni Arapça…